2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tarlós: Az a kamera nem fog visszakerülni

2017. május 5., péntek 06:00

Elege van a kameravitából Tarlóst Istvánnak, de nem hagyja annyiban a szerinte brutális bírságolást. A főpolgármester azután kezdett háborúba egy III. kerületi kamera miatt, hogy a felesége egy 50 ezres bírságot kapott a Bécsi út és Szépvölgyi út kereszteződésében. A városvezető a kamerát leszereltette, a büntetés mértékét pedig csökkentené, mert mint mondta: Ő ki tudja fizetni, de egy 80 ezer forint nyugdíjat kapó idős polgárnak lehet, hogy a gyógyszerkiváltása kerül veszélybe egy ekkora bírság miatt. Tarlós István korábban arra buzdított, hogy a térfigyelő kamerák alapján kiszabott közlekedési szabályszegési bírságot ne fizessék be az autósok.

Vita alakult ki Óbuda–Békásmegyer önkormányzatának közterület-felügyelete, az ORFK, a főpolgármester és az autósok között, hogy vajon joguk van-e a közterület-felügyelőknek, akár egy monitor mögül, büntetni a KRESZ-szabályok megsértése miatt, mindenféle fellebbezés nélkül.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere a vita miatt felfüggesztette a bírságolást a kerületben, aztán az elszaporodó szabálysértések miatt újraindította a büntetések kiosztását. „Kicsi vagyok, székre állok, onnan egy nagyot kiáltok” – így jellemezte a III. kerület akcióját Tarlós István polgármester az Egyenes műsorában.

A városvezető szerint a szereplők közül mindenki egy oldalon állt, kivéve a kerületet. Tarlós István Kálmán Olgát is meglepte azzal, hogy bejelentette: leszereltette azt az ominózus kamerát, amely alapján a főpolgármester feleségét is megbüntették, mivel engedély nélkül volt az önkormányzat vagyonelemén.

A kamera pedig nem is fog visszakerülni – szögezte le Tarlós István, aki szerint ha a hiányzó engedélyek meglennének, akkor azokat már fel kellett volna mutatni. „Egyetlen oka van, hogy nem mutatják fel, hogy nincs meg nekik.”

Van egy általános értelmezési probléma a közterület-felügyeletekről, ami meg fog oldódni. Ez nem egy III. kerület-centrikus probléma, ezt a Belügyminisztérium meg fogja oldani, lesz egy világos állásfoglalás, és akkor az elvi dolgok rendeződnek.

A főpolgármester hozzátette: két fő célja van: az egyik a szabályosság „ha már valaki mindenáron büntetni akarja a lakosságot, akkor az legalább legyen szabályos.” A másik pedig, hogy brutálisnak tartja a büntetés mértékét, hiszen mint mondta: egy kis ívben jobbra kanyarodásért, minden figyelmeztetés nélkül 50 ezer forintra megbüntetni az autósokat nem elfogadható eljárás, ezért ezt a büntetési tételt mérsékelné a városvezető.

Bús Balázs azt mondta: kétszer is levélben fordult a ORFK-hoz az ügyben, a fő rendőri szerv azonban nem adott egyértelmű választ a vonatkozó jogszabály megküldésével, ezért folytatták a büntetések kiszabását. Tarlós István szerint azonban nem tudnak újra büntetni, mert nincs módjuk rá.

Én nem kakaskodnék tovább a kerület helyében. Úgy is el lehetett volna intézni, hogy akkor mondjátok meg, beszéljük meg, segítsetek, és akkor le lehetett volna zárni a dolgot napokon belül. Ez a „kicsi vagyok, székre állok” technika, a harag, az indulat erő meg igazság hiányában nem sokat ér.

A főpolgármester nem akar tovább vitázni, mert az szerinte infantilissá vált. Szerinte a kamera egyértelműen lakosságellenes, a büntetés pedig, mint említette, túlzás. Ezért nem érti, miért küzd a kameráért az óbudai polgármester.

Hogyha valaki a lakosság érdekeit védi és ilyen érdekből harcol a főpolgármesterrel, annak látom valami értelmét, de hogy ennek pont az ellentétéért harcoljon, azért hogy lehessen büntetni embereket, akár ártatlanul, akár szabálytalanul is, ez nekem politikailag értelmezhetetlen.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!