2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Orbán és Merkel továbbra is másképpen látják a világot

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 13:57, frissítve: csütörtök 18:27

Nem közeledett a magyar és a német álláspont a migráció kérdésében. Az Angela Merkel és Orbán Viktor találkozója után tartott sajtótájékoztatón elhangzottak alapján úgy látszik, nem született új megállapodás – a magyar kormány továbbra is az unió határain kívül oldaná meg a menekültek helyzetét, és nem fogadna vissza senkit, míg a németek a szolidaritás fontosságát hangsúlyozzák. A további együttműködés lehetőségét ugyanakkor Merkel és Orbán is nyitva hagyta.

A migrációs kérdés és az esetleges német–magyar kétoldalú megállapodás taglalását várták sokan a berlini sajtótájékoztatón, de ebből csak egy rövid vita kerekedett. Orbán Viktor szerint egy jogi kérdés vár megoldásra: a Németországba érkezett, de Magyarországon regisztrált menekülteket a magyar kormány szerint nem Magyarországra, hanem Görögországba kellene visszaküldeni.

„A vita, ami kibontakozófélben van, egy jogi természetű vita, ugyanis Magyarország nem az első belépési pont az EU-ba. Az első Görögország. Magyarországra csak olyanok tudnak érkezni, akik vagy Bulgárián vagy Görögországon keresztül léptek be az unióba. Ott viszont gyakran előfordul, hogy nem regisztrálják őket. Magyarországnak az a stratégiai célja, hogy megvédje Európát és a Schengennel védett belső piac zavartalanul működhessen” – emelte ki a magyar miniszterelnök.

A német kancellár szerint problematikus, hogy Magyarország a dublini egyezmény alapján nem érzi magát illetékesnek a menekülteljárások lefolytatására, akkor sem, ha ott regisztráltak a menekültek. Ráadásul – hívta fel a figyelmet Merkel – a menekültkérdés nemcsak jogi, hanem humanitárius kérdés is.

„Mindig arra kell gondolnunk, és nem szabad elfelejtenünk, hogy végül is, pontosabban nem végül is, emberekről van szó. Emberekről, akik hozzánk jönnek, és ennek az európai alapvetéshez van köze, ami nem más, mint a humanitás” – fogalmazott a kancellár.

Orbán Viktor úgy látta, hogy a humanitás nem járhat azzal a veszéllyel, hogy zöld lámpát mutat a bevándorlóknak, és méltánytalannak nevezte, hogy Magyarországot folyamatosan a szolidaritás hiányával vádolják meg, hiszen az uniós és így a német határt éppen a magyar hatóságok védik a déli magyar határon a menekültáradattól.

Angela Merkel ezt készséggel meg is köszönte magyar kollégájának, de a vitát gyorsan lezárva a kézfogásos fotózáshoz terelte a magyar kormányfőt, majd elhagyták a sajtótájékoztató helyszínét.

Visszhang

A magyar miniszterelnök berlini látogatása különösen nagy médiafigyelmet kapott Németországban – elsősorban Angela Merkel kancellár es Horst Seehofer belügyminiszter aktuális belpolitikai vitája miatt. A legtöbb elemző Orbán Viktorban Angela Merkel menekült politikájának legnagyobb ellenlábasát látja, és kiemelte , hogy miközben az elmúlt 8 évben Merkel és orban viszonya inkább elhidegült, a magyar miniszterelnök egyre szorosabb kapcsolatot ápol Horst Seehoferrel, akivel Orbán tegnap is zárt ajtók mögött tárgyalt. A mai napnak azonban nemcsak a menekültpolitika volt a témája, Angela Merkel kifejezte sajnálatát, hogy jogállami kérdésekben illetve a Velencei Bizottság munkáját illetően sem egyeznek a magyar és a német álláspontok, de hangsúlyozta a gazdasági és a tudományos együttműködés fontosságát is.

Az osztrák kancellár már a tengerről visszafordíttatná az uniós határőrizeti szervekkel a migránsokat. Sebastian Kurz a Frontex segítségével küldené vissza a Földközi-tenger afrikai partjára a menedékkérőket, és így vetne véget a szervezett embercsempészetnek is. A kancellár ezt a német belügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt közölte.

Horst Seehofer német belügyminiszter a Merkel-Orbán-találkozó előtt ismertette a migráció megfékezésére vonatkozó elképzeléseit a német parlamentben. Részletek >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!