2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

A kétoldalú kapcsolatok jövőjéről tárgyalt Orbán és Merkel

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 08:58, frissítve: csütörtök 13:11

Csütörtökön fogadta Angela Merkel Orbán Viktort Berlinben. A munkamegbeszélésről a német kancellár hivatala előzetesen úgy tájékoztatott, hogy a kétoldalú kapcsolatok jövőjéről és az Európai Unió sorsáról lesz szó. A két politikus 2015-ben, a migrációs válság évében tárgyalt utoljára egymással négyszemközt.

Bejelentkezés a helyszínről 12 órakor:

A magyar miniszterelnök korábban jelezte: kétoldalú megállapodást szeretne elérni Merkellel az európai országokba érkező menedékkérők elosztásáról, ugyanakkor addig nem köt semmilyen egyezséget, ameddig Németország és Ausztria ezt nem teszi meg.

Horst Seehofer a Merkel–Orbán-találkozó előtt ismertette a migráció megfékezésére vonatkozó elképzeléseit a német parlamentben. A szövetségi belügyminiszter egy öt pontból álló tervet ismertetett, amely szavai szerint rendet és biztonságot teremt majd Németországban. Azt mondta, hogy a határon felállítandó tranzitzónák mégsem lesznek teljesen zártak, a migránsok német területre nem léphetnek ugyan, de bármikor visszamehetnek abba az országba, ahonnan érkeztek. A határvédelmi intézkedésekre 14 milliárd eurót szánnak, a pénz egy részét a bevándorlási hivatal létszámának emelésére költik. Seehofer még ma Bécsbe utazik, ahol az osztrák kancellárral egyeztet. A német belügyminiszter egyelőre nem sok esélyt lát arra, hogy a migránsok visszaküldésébe Ausztria és Magyarország belemegy. Közben az olaszoknak a CSU egy másik vezetője megüzente, hogy ha nincs kétoldalú megállapodás, akkor Németország egyoldalúan visszatoloncolja hozzájuk a migránsokat.

Orbán szerdán a német parlament elnökével, Wolfang Schaeubléval és a német belügyminiszterrel, Horst Seehoferrel is egyeztetett. A magyar delegáció Csányi Sándor OTP-vezér luxusgépével érkezett a német fővárosba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!