2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gőgös: A Gyurcsány-kérdés még ráér, a döntés az ő kezében van

2017. augusztus 11., péntek 06:00, frissítve: péntek 18:22

Október-november tájékára le kell fixálni az ellenzéki pártoknak, hogy mely jelöltek indulnak a 106 egyéni választókörzetben – mondta Gőgös Zoltán a Hír TV Egyenesen című műsorában. A MSZP elnökhelyettese szerint Gyurcsány Ferencnek kell eldöntenie, hogy hátrébb lép-e a Fidesz legyőzéséhez. Az MSZP abban az esetben támogatja a DK elnökének indulását egy egyéni körzetben, ha mérések igazolják, hogy ott ő a legalkalmasabb jelölt. A szocialisa politikus nem utasítaná vissza, ha felkérnék agrárminiszternek – első lépésként visszavenné a földárveréseken dobra vert területeket.

Rendkívüli ülésnapot kell összehívni, mivel összegyűlt a szükséges 40 aláírás a képviselők részéről. A kezdeményezés – amely a lex CEU-t és a devizahitelesek ügyét tárgyalná – az MSZP-hez fűződik, de LMP-s és jobbikos képviselők is csatlakoztak. Szinte biztos, hogy az ülés határozatképtelen lesz, mert a fideszes képviselők nem mennek el, mivel a párt szerint a rendkívüli ülést Soros György hívta össze.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint ez bizonyítja, hogy ha fontos dologról van szó, akkor a demokratikus ellenzék képes összefogni. Így látja a szocialista párt elnökhelyettese is, aki szerint azért figyelemre méltó ez a kooperáció, mert azt a nyári „uborkaszezon” alatt sikerült megvalósítani. Gőgös Zoltán ezt a Hír TV Egyenes című műsorában mondta. Úgy véli: nem személyek, hanem pont az ehhez hasonló ügyek mentén kellene együttműködnie az ellenzéknek, amire szerinte a jövőben is lesz példa.

A politikus szerint a választási együttműködés még odébb van. „Jó lenne ha minden párt az egyéni jelöltjeit megnevezné, mi ezt körülbelül szeptember közepére fogjuk megtenni. Azt is meg kell még várni, hogy a civil szervezetek igényt tartanak-e egy-két helyre. Mert az nem elég, hogy a 106 egyéni jelölt tekintetében összevetjük, hogy melyik párt embere a legalkalmasabb, mert lehet, hogy épp egyik sem, hanem pont a helyi közösség egyik tagja. Volt már ilyenre példa” – mondta.

Gőgös szerint ezt október-november környékén le kell fixálni, mert onnantól élesben megy a kampány a jövő évi választásokra.

Én nem látok más utat, hogy mindegyik párt megmutatja a kínálatát a személyi jelöltekben, és abból kell választani azt az egyet – amit már Botka László januárban világossá tett –, aki a legnagyobb eséllyel indul a győzelemért. De nem feltétlen muszáj, hogy pártjelölt legyen, mi ehhez nem is fogunk ragaszkodni.

A MSZP-s politikus emlékeztetett, hogy a szocialisták a 2014-es választások előtt is több jelöltjüket visszaléptették.

„Egyelőre nem akarunk semmit kezdeni a Gyurcsány-kérdéssel” – tért rá a MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti viszályra a szocialista elnökhelyettes. Szerinte az idő, valamint az élet majd eldönti a kérdést.

Mi azt gondoljuk, hogy a döntés Gyurcsány kezében van. Ha ő úgy érzi, hogy nem akarja hátráltatni ezt a fajta szövetséget, ami szerintünk az egyedüli járható út a Fidesz legyőzéséhez, akkor ő magától dönt úgy, hogy kicsit hátrébb lép.

Gőgös szerint erre még van idő, ezért sem érti Vadai Ágnesnek, a DK alelnökének nyílt levelét, amelyet Botka Lászlónak címzett.

A politikus szerint az egyéni jelöltek tekintetében fel kell mérni, hogy az adott körzetben kinek a legnagyobb a támogatottsága, és annak a személynek kell indulnia. „Az, hogy valaki nagyon ismert, még nem jelenti azt, hogy nagyon népszerű is” – véli.

Botka László megnevezte árnyékkormányának három tagját: Andor Lászlót, Pogátsa Zoltánt, illetve Komáromi Zoltánt. Azt azonban még nem tudni, hogy Gőgös Zoltán lesz-e a potenciális agrárminiszter. „Nem tudni, még nem beszéltünk róla. De remélem, kapok ilyen felkérést a jövőben, mert akkor az azt jelenti, hogy megbukott a jelenlegi kormány” – mondta az érintett.

A földárverésekkel kapcsolatban azt mondta: sok mindent vissza kell majd venni. Szerinte könnyen vissza lehet venni a földeket, mert a tulajdonosokkal olyan szerződést kötött a kormány, hogy a területeket 20 éven belül bármikor vissza lehet venni. „Az egyik részét el kell venni, mert lopott pénzből van, a másik felét pedig ki kell fizetni és visszavenni” – mondta.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!