2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Benyújtják a Stop Sorost

Hír TV

2018. május 29., kedd 14:49, frissítve: kedd 18:23

Tilos Magyarországra idegeneket telepíteni – a többi között ezt mondaná ki az alkotmány új szövege. Az Alaptörvényben azt is rögzítenék, hogy nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik ide, ahol nem volt kitéve üldöztetésnek. A menekültügyi szabályok változtatására emellett egy egész törvénycsomagot dolgoztak ki, ez is délután vált elérhetővé. A belügyminiszter javaslata összesen kilenc törvényt módosít. A részletekről már kora délután sajtótájékoztatót tartott egy államtitkár, de akkor még nem minden részletet tudott.

Az utolsó pillanatig ment az egyeztetés a Stop Soros törvénycsomagról, még a délután a sajtó elé álló Dömötör Csaba államtitkár sem volt biztos minden pontban. A javaslat végül kora este került fel a Parlament honlapjára, ez alapján a kormány az illegális bevándorlás szervezését, és segítését akarja büntethetővé tenni.

„Aki azt szervezi, hogy az illegális bevándorló menedékjogot kapjon, vagy Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó bevándorló tartózkodási jogcímet szerezzen, az elzárással büntethető. Minősített eset, ha valaki anyagi eszközökkel segíti az illegális bevándorlást, vagy tevékenységét rendszeresen folytatja. Ez már egy év szabadságvesztéssel is büntethető” – fejtette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Dömötör Csaba elmondta azt is, hogy a hangsúly az illegális bevándorlás segítésén van. Tehát egy a menekültügyi szabályokról tájékoztató szórólap még nem büntethető, ha viszont a szabályok kijátszásáról van benne szó, az már törvénytelen lesz.

„Ez a törvényjavaslat egy törvényi keret, és majd a bírósági joggyakorlat dönti el, hogy milyen tevékenységet minősít illegálisnak, és melyeket nem” – tette hozzá.

A Velencei Bizottság múlt héten Budapesten járt a Stop Soros néven emlegetett törvénycsomag miatt, de a külügyi bizottság egyik ellenzéki tagja szerint hiába.

„Kiderült a megbeszélés közben, hogy nem jó szöveget ellenőriz a Velencei Bizottság, hiszen a külügyi bizottság elnöke elmondta, hogy egy teljesen új szöveg kerül benyújtásra, ez a mai nap meg is történik” – mondta Mesterházy Attila.

Korábban a német kereszténydemokraták arra kérték a kormányt, hogy a végleges szövegbe építsék bele a Velencei Bizottság javaslatait. Sajtóhírek szerint a Fidesz európai néppárti tagsága is múlhat ezen. A képviselőcsoport vezetője ma erről visszafogottabban nyilatkozott.

„Azon dolgozunk, hogy hidakat építsünk, ezen keményen dolgozunk, de a tárgyalások jelenleg is tartanak. Mindenesetre szeretnénk, ha az Európai közös érték fontosságát illetően megtalálnánk a közös hangot” – fogalmazott Manfred Weber.

Erre a propagandaminisztérium államtitkára azt mondta, hogy meghallgatnak mindenkit, de ultimátumokat nem fogadnak el.

Előzmények

Mint ismert, 2016 novemberében bukott el a parlamentben a kormány által beterjesztett kvótaellenes alkotmánymódosítás. A kormányzat ezt követően indította be a nagyüzemi Soros propagandát, amivel a közterületeket is elárasztotta. Az április kétharmados győzelmet követően a régi-új kormányzat egyértelművé tette: a korábbinál is szigorúbb, Stop Soros elnevezésű törvénycsomagot fogadhat el a parlament.

Kikötések

A német sajtó hétvégén írta meg, hogy a CDU a Stop Soros néven emlegetett jogszabály-tervezet nemzetközi véleményezéséhez és a CEU maradásához köti a Fidesz európai néppárti tagságát. Szijjártó Péter külügyminiszter nem tud az ultimátumról, ahogy Kocsi Máté sem.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!