2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gulyás: Itt vagyok, nem tehetek másként

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 12:09, frissítve: csütörtök 18:06

Megtartotta első ülését az új kormány. Gulyás Gergely, aki Lázár Jánost váltotta a Miniszterelnökségén élén ismertette a legfontosabb napirendi pontokat.

Ezek között első helyen szerepelt a Stop Soros törvénycsomag ügye. A csomagot a Belügyminisztérium terjeszti majd az Országgyűlés elé, várhatóan jövő hét kedden, és több törvény módosításával is jár az elfogadása (többek között a btk-t, a rendőrségi törvényt, a menedékjogról szóló törvényt, és az államhatárról szóló törvényt is).

Az alkotmánymódosítás Trócsányi László, igazságügyminiszter nevéhez lesz köthető. Ennek egyik célja, hogy egy önálló közigazgatási bíráskodás jöjjön létre Magyarországon, amely egy szinten működne a Kúriával - ismertette Gulyás Gergely.

A kormány célja továbbra is az, hogy Magyarország mentes legyen a bevándorlástól és a bevándorlás szervezőktől is: ez vita tárgyát nem képezi - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: erre egy alkotmányos, az unióval összhangban lévő megoldást kell találni.

Magyarország továbbra is menedékjogot nyújt annak, akinek valóban szüksége van rá, de a kancelláriaminiszter szerint a migrációt vissza kell szorítani.

Az új kormány a költségvetéssel kapcsolatban a következőkről tárgyalt: a KSH adatai szerint nőtt a foglalkoztatottság, a közfoglalkoztatottság azonban csökkent. Gulyás Gergely szerint azért, mert sokan tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. 

A kancelláriaminiszter szerint továbbra is problémát jelent hazánkban a munkaerőhiány, de növekedtek a keresetek és Magyarország egyre előkelőbb helyet foglal el az uniós országok között, hiszen javulnak a gazdasági mutatók. 

Első kormányinfóján Gulyás Gergely ígéretet tett arra, hogy további adócsökkentéseket fog bevezetni a kormány.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a Modern Városok Program mintájára készült Modern Falvak Program felelőse Gyopáros Alpár miniszter biztos lesz, a programról pedig ősszel fogadhat el koncepciót az Országgyűlés - ennek függvénye lesz majd az is, hogy mennyi pénzt költenek majd rá.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc az egyik leggazdagabb emberré vált azt mondta, nem tulajdonít neki jelentőséget.

Szintén újságírói kérdésre mondta el azt is, hogy bízik az egyháztörvény bevezetésében, hiába akadályozta ezt meg korábban az ellenzék.

Az emelkedő benzinárakkal kapcsolatban elmondta, hogy Tállai András helyesen cselekedett tavaly, amikor felemelte a hangját a magas benzinárak ellen a választókerületében (csökkentette is a MOL az árakat - a szerk.), és arra biztat minden képviselőt, hogy amennyiben nem világpiaci események miatt magas a benzin ára, akkor tegyenek ugyanígy. Ma 400 forint felett van a benzin ára. Ez - Gulyás Gergely szerint -, világpiac alakulása miatt ennyi.

Az új kancelláriaminiszter korábban egyébként azt mondta, nem szeretne miniszter lenni. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely most csak ennyit mondott: megbékéltem. Itt állok, másképp nem tehetek. Szabad akaratomból állok itt, de másképp nem tehetek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!