2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

CEU és Stop Soros – itt vannak a CDU kikötései

Hír TV

2018. május 28., hétfő 13:41, frissítve: hétfő 16:48

Megerősítette a vezető német kormánypárt Magyarországért felelős politikusa, hogy valóban elvárásokat fogalmaztak meg az Orbán Viktor által vezetett Fidesznek. A német sajtó hétvégén írta meg, hogy a CDU a Stop Soros néven emlegetett jogszabály-tervezet nemzetközi véleményezéséhez és a CEU maradásához köti a Fidesz európai néppárti tagságát. Szijjártó Péter külügyminiszter nem tud az ultimátumról.

A Twitteren jelentette be a német kereszténydemokraták szakpolitikusa, hogy a Fidesz a német kormány szövetségét kockáztatja, ha nem engedik a CEU-t Budapesten tovább működni, és jelenlegi formájában elfogadják a Stop Soros törvénycsomagot.

Nem követelésekről, inkább elvárásokról volt szó a magyar barátainkkal. Semmi újdonság nem volt ezekben, csak témák, amikről a kétoldalú tárgyalásokon már eddig is előkerültek az elmúlt hónapokban. Az egyik kívánságunk, hogy a kormány megkösse azt a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is Budapesten folytathatja a munkát. A második elvárás pedig, hogy a tervezett civil törvény elfogadása előtt a kormány várja be a Velencei Bizottság véleményét, és az ő megjegyzéseiket építsék bele a törvény szövegébe - mondta el a CDU politikusa, Andreas Nick.

A Hír TV-nek adott interjújában a CDU Magyarország-referense nem mondta ki, hogy a Fidesz az európai néppárti tagságát kockáztatja, ha nem engedelmeskedik, de utalt rá.

Akármilyen véleménykülönbségeink is vannak politikai kérdésekben, lennie kell olyan alapvető témáknak, amelyekben egyetértünk. Ha az egyik partner nyilvánvalóan és jelentős mértékben eltávolodik, akkor az együttműködéssel kapcsolatban új kérdéseket kell feltennünk - fogalmazott Andreas Nick.

A magyar külügyminiszter szerint neki senki nem szólt a német elvárásokról, de a CEU működéséről szerinte még idén megegyeznek.

Ugye itt év végi határidő az, ami köti a feleket. Meghosszabbítottuk azt az időszakot, ami alatt meg lehet felelni a felsőoktatási törvény rendelkezéseinek a külföldi egyetemek szempontjából. Ami pedig a CDU álláspontját illeti, ezt semmilyen módon nem tudom megerősíteni, mert semmi erre vonatkozó jelzés nem érkezett - közölte Szijjártó Péter.

Az európai néppárton belül korábban német, svéd és holland bírálatokat is kapott a magyar kormány illiberális demokrácia-értelmezése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!