2021. június 13.,
vasárnap, Antal, Anett napja

Zöldövezet: élet a pusztulás után

2021. március 27., szombat 11:50

Néhány óra alatt 120 hektárnyi védett nádas égett le Fonyód külterületén és az eset nem egyedi. Két éve háromszor ekkora területet perzseltek fel a lángok, de mint akkor, úgy most is bebizonyosodott: az élet az úr a pusztulás fölött.

Szakemberek szerint a korábbi tűzesethez képest nagyon nagy szerencse, hogy a fészkelő madarak költése előtt történt a tűz. A berek egészének élővilága azonban veszélyben volt, hiszen az itteni populációk egyedülállóak hazánkban.

Sőt, az elmúlt időszakban olyan új fajok kerültek elő, amelyek több évtized óta a Dunántúlon alig voltak ismertek.

Számtalan réce, nyári lúd, kárókatona és ragadozók költenek a lápon, vonulási időben pedig pihenő és táplálkozó helyként használják.

A februári tűzeset óta lassan éledezik a Nagyberek Fonyód határában és a szakemberek szerint a gyakori tűzesetek miatt megváltozik az élővilág egy-egy területen. A növényzet ugyan még nem indult meg, ami azonban újdonság, hogy megjelentek a kora tavasszal ide érkező madarak.

További témáink:

Visszafoglalás

A természet visszafoglalja helyét egy elhagyott bányában. Egyesületi összefogással gyógyítják a táj sebét Békéscsabán.

Akiket tenyerén hordoz a táj

A jobb idő beálltával többen választják a természetet. A Nógrád megyébe látogatókat mostanában a tenyerén hordozza a vidék. A gazdag természeti látnivaló megannyi kilátópontról figyelhető meg. A stáb Farkaskútvölgybe látogatott, hiszen itt találjuk az ország egyik legkülönlegesebb kilátóját.

Teljes adás:

HírTV