2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Zacher Gábor: A szilveszter mindig egy háború

Országszerte mindössze kilencszer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak szilveszter éjjelén. A toxikológiai osztályra érkező betegek száma sem nőtt egy év alatt. Budapesten több ezren köszöntötték az új évet az utcákon.

Budapestre a világ minden tájáról érkeztek. Az egyik pár például Franciaországból: „Szeretjük Budapestet. Csodálatos város, nagyon szeretjük, és azokat is, akik itt élnek” – mondta a Hír TV-nek Eugene Lefant francia turista.

Az ünneplők nemcsak az utcákon várták a 2014-es esztendőt. Az egyik fővárosi szórakozóhelyen több mint kétszázan buliztak. A szilveszteri estére már novemberben elfogytak a helyek. „Tavaly nem volt ennyi érdeklődő, nagyjából megduplázódott nálunk az érdeklődők száma. Ez a szféra, ugye, azért érdekes, mert nagyon gyorsan fejlődik a szórakozóhelyek száma itt, a belvárosban, az ötödik-hatodik-hetedik kerületben, egyértelműen növekvő tendencia van, növekvő érdeklődés a jegyek iránt” – mondta Tóth Nándor ügyvezető.

Az éjszaka előrehaladtával egyre többször fordult a mentő a baleseti intézetbe is. Napközben törésekkel, ficamokkal vittek be betegeket a mentők, az esti órákban viszont már megnövekedett az ittas fejsérültek száma is, de volt, hogy felrobbant pezsgősüveg miatti sérülést láttak el az orvosok. Éjjel a toxikológiai osztályon is megnőtt a forgalom.

– Azt kell, hogy mondjam, hál' Istennek túl vagyunk a dolgon, a szilveszter, az mindig egy háború, és szerencsére 365 napot kell várni a következő szilveszterig – fogalmazott a Hír TV-nek Zacher Gábor. – Hetvennégyen látogatták meg az osztályunkat, gyakorlatilag a 95 százalékuk alkoholfogyasztás miatt, ami talán egy picit elkeserítő. Jelentős részük ezekből, hát a jelentős, az mondjuk csak egy 20 százalék, de én azt gondolom, hogy az egy picit sok, az fiatalkorú volt. Nem kevés, aki köztük alig múlt el 14 éves. Jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak, persze ez a jelentős náluk annyira nem számít soknak – tette hozzá a toxikológus főorvos.

A tűzoltókat viszont a korábbi adatokhoz képest jóval kevesebbszer riasztották. „Az elmúlt éjszaka, szilveszterkor tűzijátékok, illetve pirotechnikai eszközök felelőtlen használata miatt mindösszesen kilenc alkalommal volt szükség országszerte a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek beavatkozására. Ez a szám jóval elmarad a tavalyi év szilveszteréhez képest, amikor 52-szer riasztottak bennünket – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. – A mostani szilveszterkor jellemzően erkélyeken keletkezett tűzeset, illetve több olyan eset is volt, amikor kertek díszítésére használt tujasorok gyulladtak meg, de szerencsére egyik esetnél sem történt személyi sérülés” – mondta Hajdu Márton.

Több mint 11 ezer petárdát és 120 darab egyéb pirotechnikai eszközt foglalt le a rendőrség az év utolsó napjaiban. A rendőrök az öt napos, fokozott ellenőrzés alatt 9 emberrel szemben indítottak szabálysértési eljárást engedély nélkül árusított pirotechnikai termékek miatt. Kedden összesen 247 személyt állítottak elő, köztük 42 főt bűncselekmény gyanúja miatt.

Utcabál és tűzijáték

A vidéki nagyvárosok főterein is utcabállal búcsúztak 2013-tól. Debrecen, Szeged, Győr, Zalaegerszeg és Pécs polgárait is koncertekkel és tűzijátékkal szórakoztatták.

Debrecen főterén utcabállal búcsúztatták az óévet. Kósa Lajos polgármesterként utoljára kívánt boldog új évet a Cívis város polgárainak. „Szeretnék mindenkinek kitartást, jó egészséget kívánni. Szerencsét a családnak, a közösségünknek, a városunknak, szerencsét Magyarországnak. Számoljunk vissza közösen! 7-6-5-4-3-2-1. Boldog új évet Debrecen!” – mondta Kósa Lajos polgármester.

Győrben is koncerttel várták az új évet, és itt is volt tűzijáték. A szegediek a Széchenyi téren köszöntötték 2014-et, Zalaegerszeg főterén pedig a Republic koncertezett. Éjfélre teljesen megtelt Pécs főtere is, mintegy tízezren köszöntötték itt az új évet. Az óév utolsó óráiban helyi zenekarok szórakoztatták a közönséget, majd a visszaszámlálás és a himnusz után tűzijáték következett. A kitartóak hajnalig táncoltak a szabadban, de a belváros szórakozóhelyei is tele voltak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!