2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

XXI. Század Intézet: Liberális támadás zajlik a Fidesz ellen az Európai Néppártban

Amióta a 2015-ös migrációs válságot követően a Fidesz fellépett az Európai Unió bevándorláspárti politikájával szemben, az Európai Néppárt (EPP) liberális tagjai támadják a magyar kormánypártot - írta a XXI. Század Intézet csütörtökön közölt elemzésében.

  • XXI. Század Intézet: Liberális támadás zajlik a Fidesz ellen az Európai Néppártban

Úgy fogalmaztak: a már közel öt éve tartó támadássorozat jól tükrözi, hogy az egykor konzervatív és kereszténydemokrata értékeket valló pártcsalád hangos kisebbsége miként vált mára a liberális elitnek megfelelni akaró és az egyre inkább baloldali értékeket valló pártok gyűjtőhelyévé.

Elemzésükben azt írták: bár az EU bevándorláspárti politikája "hivatalosan is megbukott", a folyamatosan balra tolódó EPP liberális, többnyire jelentéktelen törpepártjai továbbra is kritizálják a magyar kormányzat döntései miatt a Fideszt. Ennek legszembetűnőbb példájának nevezték azt, hogy miután Donald Tusk, az EPP elnöke a frakcióból történő kizárással fenyegette meg a Fideszt, a pártcsalád tizenhárom tagja idén már másodszor kezdeményezte a magyar párt kizárását az Európai Néppártból.

A XXI. Század Intézet szerint a legújabb, Fidesz kizárását szorgalmazó levelet több olyan formáció is aláírta, amely már tavaly is megpróbálta elérni a magyar párt eltávolítását az Európai Néppártból. Ezeknek a pártoknak szinte mindegyike már régóta baloldali értékeket képvisel a konzervatív normák helyett, illetve olyan "progresszív", zömmel liberális politikai célokat fogalmaz meg, mint a multikulturális társadalom megteremtése, a melegjogok bővítése, vagy a migráció teljes legalizálása és a bevándorlók tömeges integrálása - írták.

Közös jellemzőjüknek nevezték azt is, hogy nagy részük sem hazájukban, sem az EPP-ben nem képvisel komoly erőt, így politikai befolyásuk is csupán elenyésző az Európai Néppártban helyet foglaló többi párthoz képest. Ezért az elemzők szerint 2019-es kudarcuk után várhatóan ez a próbálkozásuk is sikertelenül zárul majd.

Szintén sikertelen próbálkozást vár a XXI. Század Intézet az Európai Parlament azon képviselőcsoportjai részéről is, amelyek - az állításuk szerinti aggasztó, a magyar parlament által megszavazott koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadása miatt - egy újabb hetes cikkely szerinti eljárás megindítására kérik az Európai Bizottságot Magyarországgal szemben.

A próbálkozásokból az elemzők azt a következtetést vonták le, hogy az egyre inkább balra tolódó Európai Néppárt frakciójában helyet foglaló liberális formációk a saját érdekeik érvényesítésére igyekeznek felhasználni a koronavírus-járvány okozta válságot. A társadalmi és gazdasági problémák leküzdésének idején egymás segítése és támogatása helyett ezek a pártok az Európai Néppárt frakciójának megosztására, sőt létszámának csökkentésére törekednek - tették hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!