2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

EB Sporthírek 06:00

Belföld

XXI. Század Intézet: Ismét fideszes többségű közgyűlés várható Budapesten

Ismét fideszes többségű közgyűlés és Tarlós István főpolgármesterré újraválasztása várható az önkormányzati választáson Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint.

  • XXI. Század Intézet: Ismét fideszes többségű közgyűlés várható Budapesten

Ez még inkább elbizonytalaníthatja az ellenzéki szimpatizánsokat, akik eleve nincsenek meggyőződve Karácsony Gergely alkalmasságáról - áll az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésben.

Ráadásul, míg Tarlós István korábban óbudai polgármesterként képviselőtestületi többség nélkül sikeresen vezette kerületét, addig Karácsony Gergely e tekintetben is kudarcot vallott Zuglóban, ebben az összevetésben is alkalmatlannak látszik, nem képes a pártok felett álló városvezető imázsát betölteni - érvelt a szakember.

Nem túl kecsegtető az ellenzék helyzete

A legutóbbi önkormányzati választáson, 2014-ben hat olyan kerület - XIII., XIV., XV., XIX., XX. és XXIII. - volt, ahol nem a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjei győztek. Deák Dániel szerint azonban a mostani választáson ezekben a kerületekben sem lehet nyugodt az ellenzék.

A XX. kerületben például a jelenlegi polgármester, Szabados Ákos - aki 1998-ban szocialista jelöltként lett polgármester -, 2015 végén kilépett az MSZP-ből és függetlenként politizált tovább, jelenleg pedig a Fidesz támogatásával indul újra. Szintén az ellenzéki esélyeket rontja, hogy a XXIII. kerületben nem indul újra Geiger Ferenc, aki 1994 óta vezette Soroksárt függetlenként a baloldal támogatásával. A kormánypártok a kerületben nem indítanak saját jelöltet, hanem a Geiger által kiválasztott utódot, Bese Ferencet támogatják. Az ellenzék itt egy jobbikos politikus mögé állt be.

Még a "billegő kerületekben" sem nekik áll a zászló

Az ellenzék hét olyan kerületet - VI., VII., IX., XI., XVIII., XXI. és XXII. - szokott megnevezni, ahol jelenleg kormánypárti polgármester van, de éreznek esélyt arra, hogy az ő jelöltjük győzzön októberben. Deák Dániel szerint azonban e kerületek többségében "sem az ellenzéknek áll a zászló". A VI. kerületben Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) közel 50 százalékkal győzött 2014-ben, a VII. kerületben pedig Niedermüller Péter (DK) mellett elindult a választáson Hunvald György egykori szocialista polgármester, illetve Moldován László, aki május végéig az LMP budapesti elnöke volt. A IX. kerületben az ellenzéki Baranyi Krisztina mögött nincs egységes ellenzéki támogatottság, várhatóan az ellenzéki pártok közül a legnagyobb hálózattal rendelkező szocialisták nem fognak lelkesen kampányolni Baranyi mellett. A XXI. kerületben Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) 2014-ben 47 százalékot, a XXII. kerületben Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) 48 százalékot kapott, így mindketten magabiztosan futhatnak neki az októberi önkormányzati választásnak.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint még akkor sem szereznének többséget az ellenzéki pártok a Fővárosi Közgyűlésben, ha a billegőnek számító kerületek többségét megnyernék. Amellett ugyanis, hogy darabszámra sem lenne meg a szükséges tag a közgyűlésben, az 1 millió 750 ezres lakosságú Budapest lakosságának felét nem érné el az általuk irányított kerületek lakossága.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Baloldali politikusokkal vonult az LMBTQ közösség a fővárosban + videó

Baloldali politikusokkal vonult az LMBTQ közösség a fővárosban + videó

29. alkalommal vonult szombaton a fővárosban az LMBTQ közösség. A Budapest Pride felvonuláson idén is jelen voltak baloldali pártok, sőt a Momentum és a Két Farkú Kutyapárt saját kamionnal is készült. A tömeg elején sétált a többi között Karácsony Gergely főpolgármester és David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!