2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

Weber: Összemossák a jogállamiságról és a migrációról szóló vitát

Hír TV

2018. október 24., szerda 15:18, frissítve: szerda 17:49

Elfogadhatatlannak nevezte a Fidesz pártcsaládjának vezetője, hogy a magyar kormány összemossa a migráció ügyét a jogállamisági vitákkal a Sargentini-jelentés elleni kampányban. Manfred Weber, az Európai Néppárt első embere azt mondta, a problémás kérdésekről már személyesen is beszélt Orbán Viktorral – egyúttal sérelmezte, hogy az olyan európai vezetők, mint Angela Merkel, Emmanuel Macron vagy Sebastian Kurz sosem teszik meg ezt, pedig a magyar kormányfő politikai ellenfeleinek tartják magukat.

„Viccesen azt mondhatnám, hogy nagyon csalódott vagyok, hogy engem nem említenek ebben a kampányban, hiszen én is megszavaztam a hetes cikkely szerinti eljárást. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan, hogy a migrációról szóló vitát összemossák a jogállamiságról szóló vitával. Ezt már elmondtam, amikor Orbán Viktor itt volt a plenáris ülésen néhány héttel ezelőtt. Az ülés után két órán át beszéltünk erről. Politikailag nem fair összemosni ezt a két dolgot, mert nincs semmi közük egymáshoz. A jogállamiságról szóló kérdés alapja két ügy: a civilszervezetek kérdése és a CEU” – mondta az Európai Néppárt elnöke.

Manfred Weber Magyarországgal kapcsolatos kritikája ellenére is kitart a politikus mellett a csúcsjelölti szavazáson – erősítette meg Kovács Zoltán a kormányülés szünetében. A kormányszóvivő kiemelte: az Európai Néppárt vezetője hiába tett bevándorláspárti állásfoglalást a Sargentini-jelentés szavazásánál, a Fidesz és Orbán Viktor is őt fogja támogatni a volt finn miniszterelnökkel szemben.

„A néppárti frakció találkozóján két jelölt neve vetődött föl. A kettő közül mi Weber úr jelölését támogatjuk, és azért vagyunk a Néppártban, hogy meggyőzzük a Néppártot arról, hogy az út, amit követ, illetve azok esetében, akik a Néppárton belül bevándorláspárti álláspontot képviselnek ez egy helytelen álláspont. Mindenkinek jobb lenne, és megegyezne egyébként a Néppárt eredeti elveivel, felfogásával, ha az európai civilizációt, kultúrát védő elképzeléseivel a magyar álláspontot követnék” – mondta Kovács Zoltán.