2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Völner szerint félő, hogy trójai falóként használnák a Frontex bővítését

Hír TV

2018. szeptember 17., hétfő 08:41, frissítve: hétfő 09:01

Nincs ellentmondás abban, hogy a magyar kormány most nem kér a Frontex segítségéből, miközben korábban annak erősítése mellett állt ki, és a magyar–szerb határ védelmében is részt vesznek uniós határőrök – erről az igazságügyi államtitkár beszélt a Hír TV-nek. Völner Pál azt mondta: attól tartanak, hogy az unió nem a járőrök számát, hanem a menedékjogi kérelmekkel foglalkozó hivatalnokok létszámát növelné.

„Azt hogy az unió segítse a határvédelmet, mindig támogattuk. Többek között amikor először előkerült az olaszországi részre vonatkozóan, csak amikor felmerül, hogy 1500 fővel megerősítik a Frontex-et és ebből 100-200 fő az, aki tényleges határőr, a többiek pedig azt adminisztrálják, hogyan léptetik be a bevándorlókat, akkor meginog az ember hite abban, hogy ez valóban határvédelem és nem a határok megnyitásáról szóló szervezeti működés” – fejtette ki az államtitkár.

A politikus jelezte: a Sargentini-jelentést már a héten országgyűlési határozatban ítélheti el a magyar törvényhozás, mert egy szuverén parlament nem engedheti meg, hogy az EU olyan ügyekbe is beleavatkozzon, amelyeket az uniós szerződés is nemzeti hatáskörben tart.