2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Vizsgálják a Magyar Közlöny idő előtti közlését

Vizsgálja a kormány, hogy miképp jelenhetett meg a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat új főigazgatójának kinevezése múlt pénteken a Magyar Közlönyben – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János. Tasnádi László rendészeti államtitkár az Országgyűlés szakbizottságának ülésén adminisztratív hibáról beszélt. A főigazgató-jelölt, Szabó Hedvig a törvény szerint addig nem nevezhető ki, amíg a Nemzetbiztonsági Bizottság meg nem hallgatta.

A Magyar Közlönyben múlt pénteken jelent meg, hogy a miniszterelnök felmentette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját, Boda Józsefet, és az egyik igazgatót, Szabó Hedvig ezredest nevezte ki utódául. A vezetőváltásról az Országgyűlés szakbizottságának tagjai is a hivatalos lapból, illetve a sajtóból értesültek, holott a törvény szerint az új főigazgatót addig nem lehet kinevezni, amíg a Nemzetbiztonsági Bizottság meg nem hallgatta. „Kicsit zavarodottan vettük tudomásul, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság ebben a procedúrában még nem vett részt, pedig az én tudásom szerint részt kellett volna, hogy vegyen” – mondta Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes alelnöke.

Szabó Hedviget rendkívüli ülésen hallgatta meg hétfő délután a bizottság. Az ülésen a rendészeti államtitkár azt mondta, hogy adminisztrációs hiba miatt jelenhetett meg Szabó Hedvig kinevezése a Magyar Közlönyben. „Mind életpályája alapján, mind emberi minősége alapján alkalmasnak tartom a vezetésre. És ez ugye Magyarországon meglepő, de higgyék el, hogy nő lévén, ő a legalkalmasabb jelölt, és van egy nagy fegyvertény, hogy talán most először a szakszolgálat életében belülről jelölünk vezetőt” – mondta Tasnádi László.

A főigazgató-jelölt a megfigyeléseket, titkos telefonlehallgatásokat végző szakszolgálat tisztjeitől lojalitást, hűséget és szakmai alázatot vár el. „Mi történt az elmúlt 20 évben? Az Nbtv-ben a működési alapelv, illetve a feladataink nem változtak. De a társadalom rohamosan elment mellettünk. Ugye csak ha azt nézzük, hogy beszéltünk hírközlésről, telekommunikációról, illetve most infokommunikációról. Mindez azt mutatja, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelni a közeljövőben” – fogalmazott Szabó Hedvig.


A bizottsági ülést az ellenzéki képviselők, a testület szocialista elnökével együtt, bojkottálták. „Abban az esetben, hogyha kiderül, hogy a kinevezésre csak a meghallgatást követően kerül sor, akkor azt gondolom, hogy bár még egyszer szavazni nem lehet, de természetesen akkor az én szakmai álláspontom az, hogy a főigazgató-jelölt asszony, most fogalmazzunk így, szakmailag alkalmas” – mondta Molnár Zsolt.

A kormánypárti bizottsági tagok szerint Szabó Hedvig alkalmas a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter vizsgálatot ígért. „Érdeklődéssel követem a kinevezés ügyét, könnyen lehet, hogy ebben hibázott a kormány, ezt meg fogjuk vizsgálni” – mondta Lázár János.

Lázár János – Pintér Sándor belügyminiszterhez és Hende Csaba honvédelmi miniszterhez hasonlóan – alkalmas tartja Szabó Hedviget titkosszolgálati vezetőnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar győzelem Dél-Korea ellen

Magyar győzelem Dél-Korea ellen

A magyar jégkorong-válogatott remek játékkal, 6-2-re győzte le a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság keddi játéknapján, így két forduló után százszázalékos.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!