2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Viszkisdoboz: hiba volt figyelmen kívül hagyni a vallomást

Az elsőfokú eljárás hatályon kívül helyezését kezdeményezi a vádhatóság a tábornokperben.

A másodfokon eljáró fellebbviteli ügyész szerint a kaposvári bíróság hibázott, amikor az eljárás során figyelmen kívül hagyta O. János beismerő vallomását. A volt dandártábornok említette meg az elhíresült viszkisdobozt, amelyben állítólag Juhász Ferenc kapta meg a jussát a kenőpénzekből. A volt tárcavezetőt nem vádolták meg, az elsőfokú bíróság tanúként hallgatta ki, vallomásában népmesei elemnek titulálta a viszkisdobozt.

Egy éve a Kaposvári Törvényszék mind a tizenöt magas rangú katonai vezetőt felmentette a tábornokperben. Az ügyészség fellebbezett az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezéséért, így az eljárás a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik. A másodrendű vádlott Fapál László, aki Juhász Ferenc minisztersége idején a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára volt.

A fellebbviteli katonai főügyész szerint újra kell tárgyalni a korrupciós ügyet, amelyben a sokat emlegetett viszkisdoboz is szerepel. Az egyik vádlott, O. János volt dandártábornok állította azt beismerő vallomásában, hogy a honvédségi beszállítóktól visszacsorgatott pénzekből Juhász Ferenc is megkapta a részét. A volt miniszter egy piros színű fém italosdobozba rejtve kapta meg jussát Fapál Lászlótól O. János szerint.

A Kaposvári Törvényszék hibázott, amikor figyelmen kívül hagyta O. János vallomását, hiszen az elmeorvosi szakértők csak „valószínűsítették” a vádlott szűkült tudatállapotát – mondta a fellebbviteli főügyész. „Ezt a valószínűsítést azonban sem kórelőzménnyel nem támasztották alá, sem arra nem adtak semmiféle magyarázatot, hogy a vádirat tartalma szerint körülbelül nyolc éven tartó elkövetés során ezt az enyhe fokú korlátozást mi alapozta volna meg” – fogalmazott Hegedűs Antal fellebbviteli katonai főügyész.

A vádhatóság azt is kifogásolta, hogy a kenőpénzek átvétele során tetten ért, de a korrupciós láncolatban a sor végén álló „kiskatona”, illetve közvetlen felettese ügyét elkülönítették.

Az elsőrendű vádlott védője szerint O. János ügyészi kényszer hatására tett önmagára is terhelő beismerő vallomást – törvénytelenül szerzett bizonyítékot viszont nem lehet figyelembe venni. „Most huszonnyolcszor ki lehet hangsúlyozni, hogy ott volt a védő, de egy icipici problémára azonban szeretném felhívni a fellebbviteli tanács figyelmét: a védő nem ügyész. A védő, bocsánatot kérek minden kollégámtól, lehet hozzá nem értő is, az ügyész viszont nem lehet az, mert más a jogállásuk” – mondta Zamecsnik Péter.

A nyomozati vallomás időpontjában O. János védelmét Bárándy Péter egykori szocialista igazságügyi miniszter látta el. A tábornokperben másodfokon eljáró katonai tanács várhatóan két hét múlva hoz jogerős ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal távozik az LMP-ből írja a HVG-re hivatkozva a Mandiner. A lap értesülését az LMP megerősítette, a képviselő azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesülést.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!