2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Belföld

Világhírű szaktekintélyek vezetésével kezdi meg munkáját a MOL-Új Európa Alapítvány

Miklósa Erika operaénekesnő a kuratórium elnöke, Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány pedig a Felügyelő Bizottság elnöke lesz. A MOL-Új Európa Alapítvány átveszi a MOL társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek egy részét, és közérdekű feladatokat lát el a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem területén.

  • Világhírű szaktekintélyek vezetésével kezdi meg munkáját a MOL-Új Európa Alapítvány

A két alapító, a Magyar Kormány és a MOL-csoport, Miklósa Erika operaénekest kérte fel a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnökének, feladata az öt tagú testület és az alapítvány irányítása lesz. A Felügyelő Bizottság vezetésével Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitányt bízták meg, a Vagyonellenőr pedig Kara Pál, a MOL-csoport vezető jogi tanácsadója lesz.

A MOL és a Magyar Kormány áprilisban jelentette be, hogy MOL-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem célzottabb és jelentősebb támogatása érdekében.  Az Alapítvány átveszi a MOL korábban végzett hasonló társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek egy részét, és széleskörű, átfogó támogatási rendszert hoz létre. Állami oldalról pedig azért fontos mérföldkő a szervezet létrehozása, hiszen ezáltal a már meglévő és folyamatosan bővülő állami intézményrendszereken keresztül nyújtott támogatási lehetőségek tovább bővülhetnek ezeken a jövő generációi számára kulcsfontosságú területeken. A vagyonkezelői alapítványi forma a feladatok hatékony ellátását és a hosszú távú közös társadalmi célokat szolgálja.

Az Alapítvány a MOL-csoport stratégiájával összhangban célzottabb támogatást nyújt a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem területén, valamint a körkörös gazdaság előmozdítása érdekében.

Az alapítók aláírták az Alapítvány Alapító Okiratát, amelyben kijelölték az Alapítványt irányító Kuratórium és az azt ellenőrző Felügyelő Bizottság tagjait. A kuratórium tagjai a következők:

 

Kuratórium elnöke:

Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes

 

Kuratórium tagjai:

Molnár-Bánffy Kata, a Salt Communications tulajdonos-ügyvezetője, a Képmás Kiadó ügyvezetője

dr. Bacsa György, MOL-csoport Stratégiai Operáció és Üzletfejlesztés ügyvezető igazgatója

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

dr. Világi Oszkár, a MOL-csoport Innovációs Üzleti Vezetője és Igazgatósági tagja

 

Felügyelő Bizottság elnöke:

Kemény Dénes, vízilabdázó, sportszakember, háromszoros olimpiai bajnok vízilabda szövetségi kapitány

 

Felügyelő Bizottság tagjai:

dr. Janó Márk, jogász, közigazgatási államtitkár, Miniszterelnökség

Szollár Domokos, kommunikációs szakember, a MOL-csoport Elnöki Kabinetiroda vezetője

 

Vagyonellenőr:

dr. Kara Pál, jogász, a MOL-csoport korábbi jogi igazgatója, jelenleg vezető jogi tanácsadó és adatvédelmi biztos

 

Mind a kuratóriumi, mind a felügyelő bizottsági tagok kiválasztásánál döntő szerepet játszott a jelöltek társadalmi szerepvállalása, valamint a gazdasági szervezetekben és menedzsmentben szerzett tapasztalatuk. Miklósa Erika és Kemény Dénes nemzetközi szinten is kiemelkedő kulturális és sport szaktekintélyek, akik tudásukkal biztosítják az alapítvány kuratóriumának megfelelő irányítását és a közérdekű célok megvalósulását.  A MOL kiszélesíti a támogatási területeinek körét, lehetőséget biztosítva újabb társadalmi célok támogatására, különös tekintettel a fenntarthatóságra.

Az alapítók induló alapítói vagyonjuttatásként összesen 85 955 992 darab MOL részvényt, valamint 600 millió forintot bocsátanak majd az Alapítvány rendelkezésére – fele-fele arányban. Az Alapítvány közfeladatainak ellátására és közérdekű céljainak megvalósítására elsősorban az induló részvényjuttatás hozamát használja majd fel. 

A MOL-Új Európa Alapítvány bírósági bejegyzését követően várhatóan augusztus 1-től kezdi meg működését.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!