2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Vida megtette a jogi lépéseket Goodfriend ellen

Megtette a tőle elvárt jogi lépéseket az adóhatóság elnöke az amerikai nagykövetség ideiglenes vezetője ellen. Vida Ildikó rágalmazásért feljelentette André Goodfriendet, és személyiségi jogi pert is indít jó hírneve megsértéséért; Goodriend nem kommentál. A belügyminiszter szerint nemcsak a korrupció szít ellenségeskedést a társadalom tagjai között, de az is, ha valakiről azt híresztelik, hogy korrupt.

A Heti Válaszban még homályosan, a Népszavának adott interjúban viszont kerek perec korrupcióval vádolta meg az adóhatóság elnökét az amerikai nagykövetséget ideiglenesen vezető diplomata. André Goodfriend azt mondta a baloldali napilapnak: Vida Ildikót azért tiltotta ki az Egyesült Államok, mert korrupt cselekményt követett el. Hozzátette, hogy szerinte ezt a NAV elnöke maga ismerte el, amikor bevallotta egy interjúban, hogy ő az egyike a hat kitiltott magyarnak.

„Pert kell indítani az amerikai ügyvivővel szemben. Ha ezt nem teszi, le fogom váltani”. A miniszterelnök a parlamentből üzent hétfőn az adóhatóság elnökének. Vida Ildikó meg is tette az elvárt jogi lépéseket: rágalmazásért feljelentette André Goodfriendet, és személyiségi jogi perben ötmillió forint kártérítést is követel jó hírneve megsértéséért.

„Magánemberként tette meg, ő szignálja ezeket, de azért érdekes, és azért a nyomozó főügyészséghez tettük meg a büntető feljelentést, mert ilyenkor közvádas lesz az egyébként magánvádas rágalmazás bűncselekménye. Ha valakit hivatalos személyként vagy hivatalos személyként eljárva sértett meg valaki, mondjuk rágalmazást követett el vele szemben, akkor az közvádas eljárás lesz, és akkor nem a bíróság jár el rögtön, hanem először nyomoz benne az ügyészség” – mondta a Hír TV-nek Futó Barnabás ügyvéd, Vida Ildikó jogi képviselője.

André Goodfriendet diplomáciai mentesség védi, Magyarországon csak akkor állíthatják bíróság elé, ha a mentességről az Egyesült Államok lemond – hangsúlyozzák jogi szakértők. „A rendelkezésre álló adatok alapján nem mondhat le az ügyvivő, ezt a küldő állam külügy-minisztériumának kell megtennie” – jegyezte meg ifjabb Lomnici Zoltán.

Vida Ildikó jogi képviselője a diplomáciai mentesség ügyében is megtette indítványát. „Ebben az esetben azt kértük a bíróságtól és az ügyészségtől, hogy egyelőre a bécsi egyezménynek megfelelően függessze fel az eljárást, és keresse meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül az amerikai illetékes minisztériumot, hogy lemondanak-e a diplomatájuk mentességi jogáról” – magyarázta Futó Barnabás.

Goodfriend nem kommentál

Az amerikai ügyvivő nem kommentálta az adóhatóság elnöke által tett jogi lépéseket azon a konferencián, amelyen állami szervek – köztük az ügyészség – vezetői számoltak be diplomatáknak a korrupció elleni harcról.

– Lehetségesnek tartja, hogy bíróság elé kell állnia Magyarországon?
– Korábban mondtam, hogy minden lehetséges, de nem akarok spekulációkba bocsátkozni – válaszolta André Goodfriend a Hír Televíziónak.

Pintér Sándor belügyminiszter a konferencián a kitiltási ügyre utalva azt mondta, hogy szerinte nemcsak a korrupció szít ellenségeskedést a társadalom tagjai között, de az is, ha valakiről azt híresztelik, hogy korrupt. „Vigyázni kell arra, amit mi karaktergyilkosságnak nevezünk, vigyázni kell arra, hogy a nemzetközi együttműködés keretein belül ilyen jellegű eszközöket és módszereket próbál meg felhasználni” – fogalmazott Pintér Sándor.

A Központi Nyomozó Főügyészség megkapta Vida Ildikó feljelentését, a hatóságnak három napja van eldönteni, hogy elrendeli-e a nyomozást, elutasítja-e a feljelentést vagy feljelentéskiegészítést kér.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!