2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Vészes a szmoghelyzet Pécsett

Négy nagyvárosban, Nyíregyházán, Veszprémben, Szegeden és Pécsett egészségtelen, további 17 vidéki városban pedig kifogásolható a levegőminőség. Ha a baranyai megyeszékhelyen tovább romlik a helyzet, akkor korlátozásokra lehet számítani.

  • Vészes a szmoghelyzet Pécsett

Az egészségtelen levegő azt jelenti, hogy a szállópor koncentrációja meghaladja azt az értéket, mely következmények nélkül elviselhető az emberek számára. Elsősorban a légzőszervi, szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek valamint az időseknek és a gyerekeknek ajánlják, hogy ne legyenek sokat a szabad levegőn.

 Akkutan ezek különféle irritációs, kellemetlen tüneteket okoznak. Úgy, mint a szem és orr nyálkahártyájának a viszketését, begyulladását, a légutaknak a kellemetlen irritációját. Az akut hatásokon túl, nyilván nem elhanyagolható a hosszú távú és krónikus hatások. Ezt sajnos a statisztikák is igazolják. Tehát itt értelemszerűen a légzőszervi megbetegedésben szenvedők azok, akik főleg veszélyeztetettek. – nyilatkozta Tibold Andtal, a Pécsi Tudományegyetem Foglalkoztatás egészségügyi és Munkaügyi Központjának vezető főorvosa. Pécs polgármestere közleményt adott ki, melyben a veszélyekre figyelmeztet. Ha tovább romlik a levegő minősége, akár korlátozásokra lehet számítani.

Száz mikrogramm per köbméter felett van lehetőség forgalomkorlátozásra. Van lehetőség arra, hogy azokat a kibocsátó forrásokat korlátozzuk, amelyek a legnagyobb terhelést jelentik. Ez alól egy kivétel van, amit nem lehet, és nem is szabad korlátozni. Ez a fűtés kérdése, ami egyben a legnagyobb szennyező forrás is. – figyelmeztetett Magai Miklós, a Pécsi Önkormányzat Városüzemeltetési Főosztályának vezetője. A Civilek a Mecsekért Mozgalom szerint rendszeresen ismétlődő problémáról van szó, ezért ők hosszú távú megoldást javasolnak

A pécsi hőerőmű tevékenységét kellene erősen korlátozni, meg kellene szűntetni a kötelező áramátvételi rendszert. Nem az erdőket kellene eltüzelni az energia nyerés érdekében, hanem például a Pécsett bőven van geotermikus energia, vagy a nap energiáját is ki lehetne használni. Át kellene állni folyamatosan, lassan de biztosan az alternatív energiákra. Ezen kívül a zöld folyosókat nem kellene folyamatosan beépíteni és a déli részen Pécs déli környékén egy erdőt, védő erdőket kellene telepíteni, hogy a mezőgazdasági por ne árassza el a várost. – mondta el Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője. A Baranya Megyei Kormányhivatal illetékese azt mondja, a lakosság is sokat tehet azért, hogy a helyzet ne romoljon tovább.

A lakosság sokat tehet annak érdekében, hogy a további légszennyezettség ne alakuljon ki. Megfelelő fűtési módokat kéne alkalmazni. Kerülni kéne az olyan szilárd tüzelőanyagok használatát, mint például a szén, és igazándiból sokat segítene, hogyha tömegközlekedést használnának az emberek saját gépjárművek használata helyett. – sorolta a lehetőségeket Galambos Tamás, a Baranya Megyei Kormányhivatal osztályvezető helyettese. Az előrejelzések szerint a magas por koncentráció várhatóan még napokig fennmarad.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!