2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Vérnyomáscsökkentő műtét: drága, de hatásos

Győrben végeztek először olyan veseműtétet, ami katéteres, rádiófrekvenciás roncsolással csökkenti a vérnyomást. Az eljárásnak köszönhetően azoknál a betegeknél is gyógyítható lesz a népbetegségnek számító magas vérnyomás, akiknél a gyógyszeres kezelés nem volt eredményes, ráadásul a műtéti idő is jelentősen rövidül.

A monitoron a katéter helyzetét nézi a főorvos. Ehhez hasonló beavatkozást már végeztek Magyarországon, de az új eljárás gyorsabb és kevésbé fájdalmas. „A módszer abból áll, hogy egy ballont vezetünk be a veseartériába, amin számos elektróda van. A korábbiakkal szemben ez egy bipoláris rendszer, nem unipoláris. Ez azt jelenti, hogy az energia nem kerül ki, tehát ott zár a kör, és az egész beavatkozás 30 másodperc, a másik vese esetében is 30 másodperc, tehát összesen nem 24, hanem 1 perc fájdalmat okoz a betegnek" – közölte Dézsi Csaba, a Petz Aladár Megyei Kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. A beavatkozás után a beteg állapota sokat javult és a 220-as állandó vérnyomása a felére csökkent.


Ez a módszer azoknak lenne fontos, akiknél vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nem hatásosak. De mivel az eljárás drága, megoldást kell találni a finanszírozására. „1 darab 1,1 millió forint nettó értéken tehát elég drága, és két oldalra két katéter kell, tehát 2,5-3 millió forint körüli a műtét" – mondta a Petz Aladár Megyei Kórház főigazgatója.

A műtéten török, lengyel és görög orvosok is részt vettek, mert nemcsak a katéteres, rádiófrekvenciás eljárás jelentett újdonságot , de az új módszert egy pacemakeres betegnél is sikeresen kipróbálták.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!