2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

"Véleményterror": eltiltják a diákokat a hírlaptól

Véleményterrort alkalmaznak a felsőoktatási intézmények, amikor megtiltották a diákoknak, hogy a Magyar Hírlapnál végezzék a kötelező szakmai gyakorlatukat – jelentette ki az újság főszerkesztője. Stefka István szerint politikai állásfoglalás született, és úgy fogalmazott, az MSZP tanácsadója, Ron Werber ismét elkezdte gyűlöletkampányát. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes politikai döntésről beszél, az érintett egyetemek tanszékvezetői azonban cáfolják, hogy politizálnának, elmondásuk szerint csak az etnikai uszítás miatt tették tiltólistára a Magyar Hírlapot.

Állásfoglalás az ELTE BTK honlapján: a közleményben, szerkesztőségek megnevezése nélkül az áll, hogy a jövőben négy felsőoktatási intézet eltanácsolja diákjait a szélsőséges hangvételű sajtóorgánumoktól, és az ott végzett szakmai gyakorlattól. A Magyar Hírlap publicistája, Bayer Zsolt a szilveszteri, szigethalmi késeléssel összefüggésben írt arról a múlt héten, hogy a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Az ELTE tanszékvezetője szerint döntésük nem jelent politikai állásfoglalást.

– Semmiféle, legalábbis szűken értett politikai háttér nincs emögött, itt az egyetem nyilatkozott meg, illetve annak egy tanszéke – Müllner András szerint a Magyar Hírlap mellett más orgánumokat is tiltólistára helyeznek, ha etnikai alapon uszítanak. A szakember azt mondta: az Atv.hun közzétett, a miniszterelnököt ábrázoló képeknél nem tapasztaltak ilyen megkülönböztetést.

– A Magyar Hírlapnak a cikke speciálisan etnikai alapú meghatározása volt a problémának – mondta Müllner András, hozzátéve: – Az ATV-nél ilyesmiről nem tudok, előfordulhat, és akkor az ATV-től is el fogunk határolódni. A Magyar Hírlapnál nem ez az első eset, most telt be a pohár – fűzte hozzá az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék vezetője.

A pécsi egyetem kommunikációs tanszékvezetője úgy fogalmazott, a Magyar Hírlap szokatlan hangvételű cikke azzal is összefügg, hogy az oktatáspolitika leértékeli a kommunikációs tudományterületet.

Véleményterror

– Terrort alkalmaznak, véleményterrort, pont ők, akiknek arra kellene tanítani a diákokat, hogy az információ szabadon áramlik – a Magyar Hírlap főszerkesztője szerint ha eltiltják a laptól a gyakornokokat, a sajtószabadság is sérül.

– Címkéznek, bélyegeznek, ez nagyon veszélyes – mondta Stefka István. – Úgy érezzük, ez az új MSZP-s tanácsadó, akit Ron Werbernek hívnak, ezen a gyűlöletkampányon dolgozik. Úgy gondolja, vadászni kell a szavakat: azokat, amelyek kicsit kétértelműek, meg kell fordítani, sulykolni kell az emberekben, hogy az az igazság – fűzte hozzá a főszerkesztő.

A miniszterelnök-helyettes szerint az egyetemek reakciója túlzó. Navracsics Tibor szerint politikai, nem pedig felsőoktatási vagy szakmai kérdésről van szó, maga az indoklás is politikai, amit nem tart szerencsés dolognak.

A Gyurcsány-párt vasárnap a Fidesz székháza előtt tüntetett, és az alapító tag Bayer Zsolt kizárását követelték a pártból. A Fidesz transzparensen üzent a tüntetőknek, és azt kérték a szimpatizánsoktól, mondjanak nemet a gyűlöletkampányra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!