2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Végső nyugalomra helyezték Rácz Sándort

2013. május 23., csütörtök 22:06

A fővárosi Fiumei úti Nemzeti Sírkertben végső búcsút vettek a múlt héten elhunyt Rácz Sándortól. Az 1956-os Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnökét a forradalom után halálraítélték, csak amnesztiával szabadult. 1989. június 16-án Nagy Imre újratemetésén ő volt az egyik szónok. Orbán Viktor szerint a Rácz Sándorhoz hasonló bátor embereknek köszönhető, hogy a magyarság ma újra szabad.

Rácz Sándor eredetileg szerszámgéplakatos volt. 1956 novemberében választották meg a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnökévé. A szervezet nevében tárgyalt Kádár Jánossal is, és 48 órás sztrájkot hirdetett Nagy Imre szabadon bocsátását követelve. Ezután életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult. Nagy Imre 1989-es újratemetésén ő mondta az egyik legemlékezetesebb beszédet, amelynek végén 30 éves tiltás után a tömeggel elénekeltette Boldogasszony anyánk himnuszát. A rendszerváltás után is aktívan politizált több szervezetben, a Fidesz is tiszteletbeli tagjává fogadta.

Múlt heti halálhíre után Orbán Viktor levélben nyilvánította ki együttérzését a család részére. A miniszterelnök ebben úgy fogalmazott: „Büszkék lehetünk arra, hogy minden viszontagság ellenére a Rácz Sándorhoz hasonló bátor emberek áldozatának köszönhetően megmaradtunk, és a magyarság ma újra szabad.”

A Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnökét csütörtökön kísérték utolsó útjára. A Szent István-bazilikában tartott megemlékezésen Kozma Imre úgy fogalmazott: Rácz Sándor a nemzet bátor hőse volt.

Rácz Sándor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben díszsírhelyet kapott a fővárostól. Koporsóját az 1956-os forradalom jelképévé vált lyukas zászló borította. Az 1956-os Alapítvány elnöke azt mondta: Rácz Sándor tiszta erkölccsel mutatott példát a magyaroknak 1956 után is.

Rácz Sándort a történelmi igazságtételért folytatott küzdelméért a nemzet halottjának nyilvánították.Forrás: Hír TV

x
Rendkívüli hír