2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Varga Judit: Magyarországon a bíróságok hatékony működésének feltételei adottak

A pénteki brüsszeli igazságügyi tanácsülésen napirenden szerepel az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés; "hazánk ezen a területen az elmúlt években komoly sikereket ért el"; Magyarországon a bíróságok hatékony működésének feltételei adottak és kiválóan megfelelnek a modern kor elvárásainak is - írta az igazságügyi miniszter a Facebookon.

  • Varga Judit: Magyarországon a bíróságok hatékony működésének feltételei adottak

Varga Judit hozzátette: ezt igazolja az EU igazságügyi eredménytáblája, amelyből megállapítható, hogy "hazánkban az igazságszolgáltatás digitalizációjának szintje Európában élenjáró".

"Az igazságszolgáltatás időszerűségét illetően is az élbolyban vagyunk: a polgári és gazdasági peres ügyek valamennyi bírósági szinten történő befejezéséhez szükséges becsült idő tekintetében Magyarország az EU-ban a 4., a közigazgatási ügyek elsőfokú elbírálása tekintetében a 2. helyen áll uniós összevetésben."

Megjegyezte, hogy az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés fontos eleme az áldozatsegítés. A magyar kormány régóta elkötelezett a hazai áldozatsegítő rendszer fejlesztése mellett, jelenleg 14 vármegyében és a fővárosban érhetők el az Áldozatsegítő Központok és Pontok szolgáltatásai, a kormány célja 2025-re az országos lefedettség elérése.

Hozzátette, hogy a magyar állami áldozatsegítő rendszer Európában is egyedülálló, hiszen szoros kötelékben működik együtt a kormányhivatalokkal, a rendőrséggel, a civil és egyházi szervezetekkel. A 2021 januárjától holland mintára bevezetett, az áldozatok közvetlen elérését szolgáló opt-out rendszernek köszönhetően folyamatosan csökkenő bűnügyi statisztikák mellett évről évre egyre több áldozathoz jutnak el áldozatsegítő kollégák - jelezte.

Varga Judit úgy folytatta, hogy az Igazságügyi Tanács asztalán van pénteken az antiszemitizmussal szembeni fellépés kérdése is.

"Magyarország kormánya zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus valamennyi formája ellen, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Magyarország a jövőben is a zsidó közösségek és a zsidó kultúra virágzó színtere lehessen, amely biztonságos otthont nyújt minden embernek vallástól függetlenül. Ezért a 2024 második felében esedékes magyar soros uniós elnökség alatt is kiemelten foglalkozni fogunk az antiszemitizmus elleni fellépés kérdésével" - fogalmazott a bejegyzésben az igazságügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!