2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Varga Judit: Hosszabbítsák meg az SZNT aláírásgyűjtésének lejáró határidejét!

MTI

2020. május 7., csütörtök 21:43, frissítve: péntek 10:28

Ha az Európai Bizottságnak valóban fontos az európai polgárok véleménye, ha az intézmény valóban hasznos eszköznek tartja az európai polgári kezdeményezést a polgárok bevonására az európai uniós (EU-s) jogalkotásba, akkor nem tehet mást, mint hogy meghosszabbítja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtésének csütörtökön lejáró határidejét - vélekedett az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

 

Varga Judit azt írta: ugyan a szükséges egymillió aláírás "az utolsó napok hihetetlen összefogásának köszönhetően bőven összegyűlik", de a másik kritérium - miszerint legalább hét tagállamban el kell érni az előírt számú szignót - teljesítése a határidőre a koronavírus-járvány miatti utazási és kijárási korlátozások miatt lehetetlenné vált.

Közölte, úgy tudja, hogy a szervezők már hivatalosan is kérvényezték a határidő meghosszabbítását az Európai Bizottságnál vis maior helyzetre hivatkozva, és a hírek szerint jövő hétre várható döntés az ügyben.

Úgy vélekedett, hogy a szituáció egyértelmű, és az utolsó napok lendületét látva "nem is fog gondot okozni a kezdeményezőknek, hogy egy pár hónappal kitolt határidő mellett sikerre vigyék a kezdeményezést".

Amennyiben az Európai Bizottság méltányosan bírálja el a szervezők hosszabbítás iránti kérelmét, úgy talán részben jóváteheti azt, hogy "korábban évekig akadályozta" az ügyet - írta a tárcavezető.

A szervezők ugyanis hat év pereskedés után győztek másodfokon az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság ellen, amely nem akart zöld utat engedni a székelyek kezdeményezésének - jegyezte meg Varga Judit, köszönetet mondva sokak kitartásáért, az összefogásért.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és csütörtökig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

 

MTI