2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Sporthírek 10:00

Belföld

Varga Judit: Az ideológiai kérdéseket le kell választani az uniós költségvetésről

Az uniós pénzt mielőbb továbbítani kell a rászoruló tagállamoknak, a jelenleg hozzákapcsolt ideológiai témákat pedig később, más fórumon kell megvitatni - mondta el Varga Judit igazságügyi miniszter kedden, a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet internetes beszélgetésében.

  • Varga Judit: Az ideológiai kérdéseket le kell választani az uniós költségvetésről

Az F-klub elnevezésű sorozatnak a járvány miatt online megrendezett műsora ahhoz kapcsolódott, hogy Varga Juditot vasárnap a Felczak intézet Az értékek megőrzője díjjal tüntette ki.

Az uniós költségvetési vitát illető kérdésre válaszolva Varga aláhúzta: a megoldás keresése a német soros EU-elnökségen múlik, minden javaslatra nyitottnak kell lenni, de a jelenlegi nehéz helyzetből "azoknak kell kihozni Európát, akik oda vitték".

Ez pedig nem a lengyel vagy a magyar fél, akik két éve következetesen védik a status quót, és mondják, hogy az értékeket "nem lehet összekeverni a politikai zsarolással, a gazdasági kérdéseket az ideológiai játszmákkal" - fejtette ki a miniszter.

A magyar álláspont az, hogy "minél hamarabb oda kellene adni a pénzt azoknak az európai államoknak, amelyek valóban gondban vannak" - jelentette ki, majd folytatta: "ha vannak ideológiai vitáink, ezeket más fórumon, (...) kormányközi alapon vitassuk meg később".

A jogállamot nem lehet a jogállamiság megsértésével megvédeni, a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet "ki kell nyitni, és olyan szöveget tenni az asztalra, amely megfelel a jogbiztonságnak és az objektív kritériumoknak" - húzta alá Varga.

Mint magyarázta, a rendelet csak visszaélésekre ad lehetőséget, "hiszen azt mondja: aki nem tartja be az elveket, azt megbüntetjük". Nem mondja ki viszont, "mikor, ki, hogyan, mit sért meg, nem tudjuk, mikor követjük el a bűnt, amire jön a szankció". Ez a miniszter szerint a régi, jogbiztonságot nélkülöző kommunista időket idézi, amikor "ha valaki ideológiailag nem illeszkedett a képbe, rögtön megbüntették".

A költségvetési vita lényegét Varga abban látja, hogy az európai főáramlat "kirekesztővé kezd válni, nem tolerálja a vélemények sokszínűségét". Az uniós szerveknek jelenleg nincs kezükben olyan eszköz, mellyel "a sorba be nem álló, vagyis a migrációra nemet mondó, családpolitikát támogató, kereszténységet ápoló és keresztény európai jövőt elképzelő államokra tudnának nyomást gyakorolni", eddig az európai értékek jegyében kötelesek voltak elfogadni, hogy mások vagyunk - fogalmazott.

A műsorvezető - utalva a magyar alkotmánymódosító javaslatra, amely rögzítené, hogy az anya nő, az apa pedig férfi - azt kérdezte, vajon nem hiba-e az élet minden természetes mozzanatának törvényi kodifikálására törekedni. "Sajnos olyan időket élünk, amikor azt is le kell írni, ami teljesen természetes" - reagált Varga.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!