2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Varga Judit: A vétólogika helyett a konszenzus kultúrájában kellene gondolkodni

Az európai elit politikai programja elszakadt az emberek valós igényeitől - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban, hangsúlyozva, hogy a vétólogika helyett a konszenzus kultúrájában kellene gondolkodni.

  • Varga Judit: A vétólogika helyett a konszenzus kultúrájában kellene gondolkodni

A miniszter hangsúlyozta, hogy az EU-ban Magyarországot egy elvi alapon álló, korrekt együttműködő partnerként látja, "de amikor ideológiai őrületek ejtik rabul az uniót, megőrizzük a józanságunkat". Megjegyezte: ha a tényeket nézzük, Magyarország nem lóg ki a sorból akármilyen uniós cselekvés terén, "mindent támogattunk, amit a közösség egésze is, így az egyes szankciós csomagokat is, noha voltak elvi fenntartásaink".

Ugyanakkor úgy vélte, "egy nagyon erős, liberális fősodratú média által vezérelt világban nehéz rávilágítani a tényekre, de mi erős nemzetállamok erős együttműködéséből szeretnénk sikertörténetet látni a jövőben, és csupán azért, mert bizonyos alapvető elvi kérdésekben nem értenek egyet a partnerek, nem jelenti azt, hogy ne tudnának együttműködni a tárgyalóasztalnál pragmatikus alapon".

Varga Judit szerint az európai elit politikai programja elszakadt az európai emberek valós igényeitől. "Ez már a bevándorláspolitikában is egyértelmű volt, most pedig a háború kapcsán látjuk, hogy a brüsszeli energiaszankciók kifejezetten károsak, nem enyhítik, hanem fokozzák a bajt, mert hozzájárulnak az árak és a rezsi drasztikus emelkedéséhez, egy háborús válsághoz" - mondta.

A tárcavezető szerint nem valószínű az EU alapszerződésének módosítása, amellyel megvonnák a tagállamok vétójogát. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az uniós alapszerződések a konszenzus kultúráját jelenítik meg, vagyis hogy számos kérdésben csak valamennyi tagállam egyetértésén alapuló döntések által jut előre a közösség. "Felmerül a kérdés, hogy vajon a bizottság és a tagállami többség tiszteletben tartja-e a szerződéseket akkor, amikor nem veszik figyelembe, hogy másoknak elemi érdekei sérülnek, és szándékosan olyan helyzeteket teremtenek, hogy ne jöhessen létre konszenzus" - fogalmazott.

A lap kérdésére elmondta, hogy pozitív várakozásokkal tekint a 2024 második felében esedékes soros magyar elnökség elé, amikor "a mi alternatívánkat hangsúlyosabban tudjuk majd felvillantani akkor is, ha az nem a fősodor kedve szerint való". "Az elnökségünk idején már húsz éve leszünk az unió tagjai, és éppen a 2024-es EP-választások után vesszük át a stafétát, amikor új bizottsági, európai tanácsi és parlamenti elnököt fog választani az unió. Mi pedig ott leszünk Európa színpadán, megkerülhetetlen tényezőként - ezt a lehetőséget mindenképpen az ország javára kell fordítanunk" - mondta Varga Judit a Magyar Nemzetnek.

Fotó: Kurucz Árpád

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Donáth Anna szerint a Pride az egyik legszebb ünnep

Donáth Anna szerint a Pride az egyik legszebb ünnep

A Pride-ra mindig úgy tekintettem, mint a remény diadalára a kilátástalanság felett, a szeretet diadalára a gyűlölettel szemben, az igazság diadalára a kirekesztés ellenében. A Pride elfogadás, öröm és tánc – olvasható Donáth Anna Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!