2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Van 15 milliója a Viking Sigyn kapitányának, hogy kifizesse az óvadékot

Kifizeti a 15 millió forintos óvadékot a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya, ha a szombati bírósági végzés véglegessé válik – írta a Blikk az ukrán férfi ügyvédeire hivatkozva. A gyanú szerint a kapitány hibája miatt süllyedt el a Hablány, hét ember biztosan meghalt, többen eltűntek. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt nyomoznak.

  • Van 15 milliója a Viking Sigyn kapitányának, hogy kifizesse az óvadékot

A bíró egy hónapra elrendelte az ukrán Jurij C. letartóztatását, de óvadék letétele esetén Budapest területén, nyomkövetővel a lábán mozoghatna. Az óvadék lehetősége ellen az ügyészség fellebbezett, ezért kerül másodfokra az ügy tárgyalása.

Védencem kifizeti a megállapított összeget, és amikor csak szükséges, mindenben a hatóság rendelkezésére áll. A szabályok szerint az eljárás ideje alatt Budapest területét nem hagyja el – mondta a Blikknek M. Tóth Balázs, aki kollégájával, Élő Gáborral látja el a hajóskapitány védelmét.

Az óvadék lehetőségét a védelemnek kell indítványozni, annak összegét azonban a bíróság állapítja meg. Mérlegelik ilyenkor a bűncselekmény súlyát, illetve a gyanúsított anyagi lehetőségeit is. A házi őrizethez pedig a védőnek be kell nyújtani egy bérbeadói nyilatkozatot, amit az a személy ad, akinek az ingatlanában tartózkodik majd a gyanúsított, ahol a rendőrök napjában többször is ellenőrizhetik – magyarázta a helyzetet Kamarás Péter ügyvéd.

A szállodahajó kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt hallgatták ki.A Magyar Nemzet információi szerint a gyanúsítás arra épül, hogy a Viking Sigyn személyzetének fel kellett volna vennie a rádiókapcsolatot a Hableány személyzetével. A navigációs rendszer adatai szerint azonban 

még csak kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre, sőt, hangjelzést sem adtak le.   

Nem figyelmeztette a szállodahajó ukrán kapitánya rádión a Hableányt, hogy előzni kezd – ezt mondta a TV2 Tényeknek egy másik kapitány, aki akkor a közelben hajózott. Tolnay Zoltán azt mondta, hogy folyamatosan figyelte a rádiót, de a szállodahajó csak az után jelentkezett, hogy maga alá gyűrte a Hableányt.

 

A szállodahajó szerda este felborította az előtte közlekedő Hableányt, amely hét másodperc alatt süllyedt a Duna fenekére. A sétahajón összesen 35 ember volt, 2 fős magyar személyzet, valamint 33 dél-koreai turista. A baleset után hét embert kimentettek a vízből, illetve további hét ember holttestét találták meg.

Hétfőn újra merülnek a búvárok

Sem a magyar, sem az osztrák, sem pedig a dél-koreai búvárok nem merültek le vasárnap a Hableányhoz. A Reuters szerint dél-koreai búvárok hétfő reggel már próbamerüléseket végeztek. A mentőcsapat azt nyilatkozta, hogy a mai merülések célja elsősorban az, hogy felmérjék a szituációt.

Továbbá megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak. 

A hétvégén egy speciális, kamerákkal felszerelt szerkezetet is a Duna mélyére próbáltak engedni, hogy feltérképezze a hajót és annak környezetét, ám az erős sodrás miatt ezt a berendezést is percek alatt vissza kellett húzni a pontonra.

Szombaton a szöuli hatóságok közreműködésével sikerült azonosítani a hajóbaleset hét dél-koreai áldozatát ujj- és tenyérlenyomatok, valamint a már Budapesten lévő hozzátartozóknak bemutatott fényképek segítségével.

Hétfőn délelőtt 11 órától Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója – akit a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatok irányításával bízott meg Pintér Sándor belügyminiszter – tart sajtótájékoztatót.

Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!