2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Változásokat hoz a taxirendelet

Drágább lesz a taxizás szeptembertől, de megszűnik a különbség az éjszakai és a nappali árak között. A Fővárosi Közgyűlés elfogadta az új rendeletet. A taxik sárgák lesznek és 10 évnél fiatalabbak.

Fix tarifa = rend – ilyen feliratú táblákkal hallgatták végig a hétfőn demonstráló taxisok a Fővárosi Közgyűlés vitáját. A rendelet a jelenlegi 300 forint helyett 450 forintos alapdíjjal, 280 forintos kilométerdíjjal és 70 forintos percdíjjal rögzíti az egységes árakat, de meghatározza a gépjárművek műszaki állapotát és a köbcentit is. Az autók maximum 10 évesek lehetnek, légkondicionálónak és bankkártya-leolvasónak is kell lenni benne. A szabályozással csak a Jobbik értett egyet, a szocialisták tiltakoztak. „Az történhetett itt, hogy a főpolgármester úr kiment kétszer New Yorkba, beleszeretett az ottani képbe. Az az örömünk van legalább, hogy nem Brazíliába ment ki vagy még ennél is rosszabb, mondjuk Indiába, mert akkor riksákat kellene itt bevezetnünk, esetleg kis közmunkások húzhatnák” – mondta Molnár Gyula MSZP-s fővárosi képviselő. „Megértem az indulatát, hiszen nem zárható ki, hogy most megszületik valaminek a megoldása, amire Ön most elég brutális kritikát alkot, de ne felejtse el, hogy volt 16-20 évük rá, hogy ezt a problémát rendezzék, és nem tették meg. Elég idejük volt rá” – nyilatkozta Tarlós István főpolgármester. Molnár Gyula nemcsak a szabályozást bírálta, a taxis érdekvédőket is sértegette. „Nyilván nagyon várjuk már, meg is lesz szólítva heavy Metál, aki majd gondolom megint harcos módon elő fog itt állni és az asztalt csapkodva el fogja mondani azt, hogy ő képviseli a taxisok érdekét.”

A taxisokat megosztja a rendelet, érdekvédelmi szervezetük azonban egyetért az új rendelettel. „Mindenki ezt kérte. Még azok is, akik a múltkor, illetve az előző percekben itt felszólaltak. Addig, amíg a rend pártján álltunk és rendet szerettünk volna, létszámot szerettünk volna szabályozni, ellenőrzést szerettünk volna bevezetni és nem utolsósorban a rögzített hatósági árat, érdekes módon mindenki támogatott bennünket” – fogalmazott Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A rendeletet végül 19 igen szavazattal fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Az új szabályozás 2013 szeptemberében lép életbe. Aki addig nem tudja átalakítani a taxiját, haladékot kap: 2015. július 15-ig használhatja autóját, ha az 10 évnél fiatalabb.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

 Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Önök ezt az országot egyszer már tönkretették - így reagált Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége azt mondta: majd az ő kormánya visszaállítja Magyarországon a munka becsületét, majd ők tisztességes nyugdíjakat és béreket fizetnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!