2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 03:00

Belföld

Vádat emeltek Biszku Béla ellen

Vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség Biszku Béla ellen háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.

Vádat emelt az ügyészség Biszku Béla ellen háborús bűntett miatt. A vádirat szerint az 1956-os forradalom leverése után a keményvonalas kommunista politikus tagja volt az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának, amely elrendelte a Nyugati téri és a salgótarjáni sortüzet. Védője szerint a 92 éves egykori belügyminiszter nem követett el bűncselekményt.

„Én nem is tudom, hogy a Nyugatinál volt-e sortűz. Volt valami gyűlés, fölvonulás, amikor visszafoglalták a baloldali erők a budapesti utcát. De én nem tudok lövöldözésről” – tagadta a Hír TV-nek adott korábbi interjújában Biszku Béla, hogy köze volt a félszáz halálos áldozatot követelő Nyugati téri és salgótarjáni sortüzekhez.

„A vádirat lényege szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után a tényleges hatalmat gyakorló állampárt szerepét betöltő MSZMP központi döntéshozó testülete az Ideiglenes Intéző Bizottság, amelynek a vádlott szavazati és döntési joggal felruházott tagja volt, létrehozta az úgynevezett karhatalmat mint fegyveres testületet abból a célból, hogy részben rendfenntartó, részben pedig a megtorlásban közreműködő szervezet legyen” – közölte Bagoly Bettina, a Budapesti Nyomozó Ügyészség szóvivője.

A karhatalom tagjai követték el a két sortüzet, amely a nemzetközi jog alapján Magyarországon is háborús bűntettnek minősül. Az ügyészség szerint Biszku Béla a bűncselekmények felbujtója volt az Ideiglenes Intéző Bizottság tagjaként.

A vádiratban szerepel az is, hogy 1957-ben a már belügyminiszter Biszku Béla nem jelentette fel azokat a karhatalmistákat, akik órákon keresztül verték a Magyar Tudományos Akadémia három kutatóját. A bűncselekményről Biszku hivatalos jelentést kapott miniszterként.

Biszku Bélával szemben a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A Hír Televízió hiába kereste otthonában, nem találta.

Várható volt a büntetőeljárás

A történelmi adatok alapján várható volt a Biszku Béla elleni büntetőeljárás – mondja a sortüzeket kutató jogtörténész, egyben nyugalmazott büntetőbíró. „Az Ideiglenes Intéző Bizottság tagjai volt még Kádár János, Kiss Károly, Münnich Ferenc, Marosán György, Kállai Gyula, Fehér Lajos. Ezek a személyek már nincsenek az élők sorában, ami azt jelenti, hogy büntethetőséget kizáró ok a halál, megakadályozza a büntetőeljárás indítását – fogalmazott Kahler Frigyes. – Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az ő történelmi felelősségük nem állapítható meg, hiszen a halál csak a büntetőeljárásra vonatkozik, a történelmi felelősséget nem befolyásolja.”

Az Ideiglenes Intéző Bizottság tagja volt Apró Antal is, ő fasiszta csőcseléknek nevezte a forradalmárokat – emlékeztetett a jobbikos Szilágyi György, aki Apáti Istvánnal együtt jelentette fel Biszku Bélát. „Az Apró Antalhoz tartozó klánok ma is uralják Magyarországon a politikai és gazdasági életet, hiszen Apró Antal családjához tartozik például Gyurcsány Ferenc is. Gyurcsány Ferenc ebben az országban miniszterelnök lehetett, Gyurcsány Ferenc ma is demokratikus ellenzékiként aposztrofálja magát, s egy olyan villában lakik a mai napig, amelyet Apró Antal pontosan ezekkel a bűncselekményekkel szerzett meg” – nyilatkozta Szilágyi György országgyűlési képviselő.

Biszku Béla védője a hivatalos iratokat még nem kapta meg. Magyar Béla a Hír TV-nek azt mondta: „a nyomozati eljárásban részt vállaltunk, tudtuk a vád gyanúsítását, az ügyfél előterjesztette a védekezését, következésképp határozott meglátásunk, hogy amit a terhére rónak, az nem bűncselekmény”.

A lex Biszku néven ismertté vált törvényt 2011-ben fogadta el a parlament, a jogszabály az emberiesség elleni bűncselekmények el nem évülésének kimondásával lehetővé tette az 1956 utáni megtorlások politikai megrendelőinek és az igazságszolgáltatás szereplőinek büntetőjogi felelősségre vonását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt legújabb Facebook-bejegyzése arra utal, hogy Brüsszelben kiadták az ukázt: Soros kitartottjai, egyesüljetek! Márki-Zay Péter most azzal büszkélkedett a Facebook oldalán, hogy Daniel Freunddal, Magyarország "nagy barátjával" találkozott. A hírre a Vezércikk vendégei is reagáltak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jön az autósok rémálma, az ónos eső!

Jön az autósok rémálma, az ónos eső!

A katasztrófavédelem azt ajánlja az autósoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat honlapján, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!