2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Vádaskodás, ígérgetés és tévedések az előválasztáson

2019. június 26., szerda 08:39

17 Budapesti vizítdíj bevezetése is felmerült a le sem állított panelprogram újraindítását követelő Kálmán Olga „programja” kapcsán, miközben Gyurcsányék ismét nekimentek Karácsonyéknak. Nem pihen az ellenzéki roncsderbi.

Jelenleg is tart az állam által támogatott panelprogram – tette helyre a Gyurcsány-párti Kálmán Olga újabb tévedését közleményében Tarlós István. Előzőleg ugyanis a Gyurcsány-párti főpolgármesterjelölt-jelölt „bágyadtan bejelentette”, hogy a jelenlegi főpolgármester leállíttatta a panelprogramot. Csakhogy az igazság ezzel szemben az, hogy továbbra is zajlik a paneles épületek energiatakarékosságra törekvő felújítása. Bizonyosan nem állítottam le ilyeneket, annál is kevésbé, mert nem is állt volna módomban – mutatott rá Tarlós, hozzátéve, a több mint kilencszázezer budapesti lakásból összesen ezerkétszáz van a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, jellemzően azok sem emeletes panelházakban, és általában a paneles társasházakban is kisebbségben vannak a budapesti önkormányzatok, ezért nincsenek döntési helyzetben.

Tarlós egyébként a tegnapi Magyar Nemzetben megjelent nyílt levelében részletezte a Magyar Hírlapnak adott, múlt csütörtökön megjelent exkluzív interjúban már elmondott, a ma délben záruló ellenzéki előválasztással kapcsolatos észrevételeit. Mint írta, a procedúra nem a választás törvényes szabályai szerint történik, a tényleges részvételi aránytól kezdve a válaszadók hovatartozásán, válaszainak komolyságán át a szavazatok számáig és megoszlásáig hitelesen semmi nem ellenőrizhető. Így ha bármilyen svindli vagy nagyotmondás egyáltalán kiderülne, annak sem lenne semmi jogi következménye.

Ha már svindli: a DK bejelentést tett a korábbi ellenzéki képviselőjelölt, Magyar György ügyvéd nevével fémjelzett, úgynevezett Civil Választási Bizottságnál, mondván, félrevezető tartalmú automata hívások úgy állítják be Karácsony Gergelyt, mintha Gyurcsány Ferenc által támogatott jelölt lenne. A DK ezért csalással vádolta az MSZP–P aspiránsát, ám Karácsony később közölte, neki nincs köze az akcióhoz.

Tarlós István szerint egyébként az ellenzék egy része évek óta építget egy nem létező képet Tarlós István önállóságának hiányáról. „Ezképtelen szamárság, és ezt épp a Fideszben tudják a legjobban. Én nem vagyok a Fidesz tagja, harmincéves politikai pályafutásom alatt soha nem volt »keresztapám«, és senkitől nem kaptam utasításokat«„ – fejtegette. Aláhúzta továbbá: meg lehet barátkozni a gondolattal, hogy Kálmán Olga vagy Karácsony sokkal kevésbé önállóak Gyurcsány árnyékában.

Nemrég bizonyosodott be, hogy Karácsonyra még saját zuglói testületében sem hallgatnak a szövetségesei. „Októberben rólam fognak szavazni, nem a miniszterelnök úrról. Engem kell legyőzniük” – tette egyértelművé. Ezzel szemben Budapest megkapta az Európa legjobb úti célja díjat, a brüsszeli indoklás szerint az utóbbi tíz év teljesítménye alapján .

Közben a baloldali kötődésű Hírklikk nevű véleményoldal azt írta, Kálmán Olga programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten a fővárost érintő vizitdíjrendszert. Mindezt Soros egyetemének egyik szakértője, Mihályi Péter közgazdász „kotyogta” el.

A Hír TV munkatársai hiába próbálták kérdezni Gyurcsánynét egy tegnapi kampányfórumon, nem akart válaszolni, a DK-s aktivisták pedig lökdösni kezdték a riportereket, és letakarták a kamerájukat. A momentumos jelölt, Kerpel-Fronius Gábor az Azonnalinak azt mondta, ha Kálmán Olga lesz a közös jelölt, az a „régi politika folytatása lesz”. Véleményét osztja az ősszel vélhetően függetlenként induló Puzsér Róbert is.

Magyar Hírlap