2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Unió-szerte hasznosíthatók a magyar eredmények

Az egész unióban hasznosíthatók az élelmiszer-hulladék csökkentés magyarországi eredményei. Ezeket is bemutatják azon az uniós konferencián, amit most tartanak Budapesten. Világszerte a megtermelt élelmiszerek egyharmada hulladékként végzi, miközben az éhezés is globális probléma.

  • Unió-szerte hasznosíthatók a magyar eredmények

Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki. Ez sokkal kevesebb, mint az uniós átlag 173 kilogramm, ám így is van min javítani, a magyarok által kidobott élelmiszermennyiség fele ugyanis egyszerű pazarlás. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) 2016-ban indította Maradék nélkül című kampányát. Oktatással, szemléletformálással szeretné elérni a hatóság, hogy 2020-ra 8 százalékkal kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen az országban.

„Ez a munka nem járhat együtt az élelmiszer-biztonsági kockázatok növekedésével. Mindent, ami teszünk, annak a legfontosabb alapja az, hogy az emberi egészség megőrzése álljon a lista első helyén, és emellett pedig a megelőzést tartjuk a legfontosabbnak, ezt követi minden más, ami az elosztást, az újrahasznosítást vagy éppen az újra feldolgozást jelenti” – emelte ki Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta működik. A szervezet kapcsolatot teremt a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között. Az unióra kiterjesztve az ő megoldásaik is hozzájárulhatnak a pazarlás csökkentéséhez.

„2019-ig a tagországok megoldásait gyűjtjük össze. Mindegyik országban vannak jó és rossz példák, Magyarországon említésre méltó az Élelmiszerbank és a Maradék nélkül program. 2019-től pedig az Európai Bizottságon a sor, hogy 2030-ra az ENSZ fenntartható fejlesztési célkitűzése alapján a felére kell csökkentse az élelmiszer pazarlást az unióban” – hívta fel a figyelmet Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

A magyar háztartásokban készételekből dobnak a legtöbbet a kukába. Ezt követik a pékáruk, majd a zöldségek és gyümölcsök. Az otthoni élelmiszerpazarlás visszaszorítása az egyik hazai szoftverfejlesztő cég figyelmét is felkeltette. A EPAM Systems-nél versenyt hirdettek a probléma megoldására, a csapatoknak 24 órájuk lesz, hogy kifejlesszék okos megoldásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!