2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Esztike gyűrűje 11:05

Belföld

Ülést tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

Ülést tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtökön. A megbeszélés után Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség illetékes államtitkára és Karácsony Gergely főpolgármester külön-külön nyilatkozott az újságíróknak.

  • Ülést tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

Az államtitkár konstruktívnak és megegyzésre törekvőnek nevezte a találkozót, a főpolgármester pedig azt mondta, hogy sok napirendi pont volt az ülésen, és számos szakmai kérdésben sikerült egyeztetni.

Megvan a forrás és a szándék a 3-as metró klimatizálására, a műszaki megoldás hiányzik. Nem reménytelen, hogy megtalálják a megoldást - mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: ebben az ügyben nem vita, hanem "csúsztatás, félrevezetés, álhír" van.

A Fidesz szerdai költségvetési javaslatáról, amely forrást rendelt volna a klimatizáláshoz, közölte: azért nem szavazták meg az előterjesztést, mert a pénz jelenleg is rendelkezésre áll.

Úgy fogalmazott: "rendkívül nehéz helyzetet" örököltek az előző városvezetéstől, amely azt a "rossz döntést" hozta, hogy klimatizálás nélkül újíttatja fel az orosz metrókocsikat.

A főpolgármester azt mondta: az ülésén egyeztettek a 3-as metró akadálymentesítéséről is.

Fürjes Balázs közölte: a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a Lánchíd, a váralagút és az ottani villamosalagút együttes felújítására általa biztosított 6 milliárd forint csupán a híd felújítására fordítódjék.

A kabinet a millenniumi földalatti vasút felújításának tervezéséhez is biztosítja a Budapest által kért forrásokat, és a kormány kezdeményezésére megegyeztek a felek a Kelenföld és Ferencváros közé eső déli körvasútszakasz fejlesztéséről is - mondta.

Ugyancsak egyetértés volt a HÉV-vonalak felújításának kormányzati tervéről, amelynek keretében a déli járatok a Kálvin térnél a metróhoz is csatlakozhatnak a jövőben. Ennek sok százmilliárd forintos költségéhez európai uniós támogatást vennének igénybe - tette hozzá az államtitkár.

Elindulhat a reptéri gyorsforgalmi út fejlesztésének tervezése, és közeledtek az álláspontok az új szuperkórház helyszínének kiválasztásával kapcsolatban is - mondta Fürjes Balázs.

Az államtitkár közölte: a kormány a főváros által javasolt helyszínt is jónak tartja, csak azt kell megvizsgálni, orvosi szempontból megfelelő-e a telek. Kifejtette: a 4-es metró és a Kelenföldi pályaudvar közelsége miatt kérdéses, hogy a lézeres beavatkozásokhoz biztosítható-e a kellő rezgésmentesség.

A Városligettel kapcsolatos változtatási tilalomról szóló közgyűlési döntésről az államtitkár közölte: azt kérték a fővárostól, hogy a jövőben ne hozzon olyan határozatot, amely ellentétes a közfejlesztések tanácsának szabályaival.

A Galvani híd tervezése is megkezdődhet, arról pedig az év végégi születik döntés a lakosság és az önkormányzatok bevonásával, hogy a hídhoz kapcsolódó utakat merre vezessék - közölte Fürjes Balázs.

Szólt arról is, hogy április 30-áig közös munkacsoport tekinti át a fővárosi önkormányzat kiadásainak és bevételeinek szerkezetét, a kormány pedig vállalta, hogy addig nem hoz olyan döntést, amely érintené Budapest adóbevételeit. Fürjes Balázs leszögezte: nincs kormányzati javaslat vagy döntés az iparűzési adó csökkentéséről.

Ez utóbbiról Karácsony Gergely azt mondta, hogy nem sikerült "áttörést" elérniük. Leszögezte: elfogadhatatlan minden olyan döntés, amely csökkenti az önkormányzat saját adóbevételét.

A fővárosi színházak finanszírozásával kapcsolatban Fürjes Balázs reményét fejezte ki, hogy létrejöhet a megállapodás a következő hetekben. A főpolgármester azt mondta: elhárult az akadálya annak, hogy újra tárgyaljon a kormány és a főváros az ügyről.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

Ön szerint nevezhető az megelőzésnek, ha a NATO különböző nemzetiségű katonákból akar Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet? Mert Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kicsinyítve a tervezett akciót, annak minősítette.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!