2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Belföld

Ukránra fordítják a hajókatasztrófa vádiratát

Elkészült a vádirat a Hableány sétahajót májusban hullámsírba küldő Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya ellen. Jelenleg ukránra fordítják az iratot, amit az ügyészség szombatig benyújt a Fővárosi Törvényszékre. Jurij Csaplinszkijnak tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése, valamint harmincötrendbeli cserbenhagyás miatt kell felelnie. Bizonyítottság esetén halmazati büntetésül akár tíz évet is kaphat a 64 éves férfi.

  • Ukránra fordítják a hajókatasztrófa vádiratát

Az elkészült vádirat szerint tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetésével, valamint harmincötrendbeli cserbenhagyással vádolják a májusi dunai hajókatasztrófa kapcsán a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Fővárosi Főügyészségen ötfős ügyészi csoport irányította és felügyelte a BRFK hatvanfős különleges nyomozó egységét, ami a májusi hajókatasztrófa körülményeit vizsgálta; a vádiratot az ügyészcsoport elkészítette, jelenleg azt ukránra fordítják, majd legkésőbb november 30-ig benyújtják a Fővárosi Törvényszékre.

A befejezett nyomozás adatai szerint május 29-én este a Csaplinszkij kormányozta Viking Sigyn szállodahajó szabálytalan előzés közben utolérte a Hableány sétahajót a Dunán, a Margit hídnál, majd felborítva azt maga alá gyűrte, 26 utas és a kétfős legénység halálát okozva.

A tragédiát csak hét dél-koreai turista élte túl. A bizonyítékok szerint az ukrán kapitány észre sem vette, hogy legázolta hajójával a Hableányt, a Sigyn orrfedélzetéről a fővárost filmező amerikai turisták figyelmeztették a tragédiára.

A tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése kettőtől nyolc évig, a harmincötrendbeli cserbenhagyás egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Bizonyítottság esetében halmazati büntetésül akár tíz évet is kaphat a 64 éves ukrán állampolgár, aki jelenleg egy budapesti lakásban, házi őrizetben van.

Csaplinszkijt a bíróság jogerős döntése után, múlt héten engedték ki a letartóztatásából, elektronikus nyomkövetőt – lábperecet – kapott, és csak külön engedéllyel hagyhatja el a neki kijelölt lakást.

Jurij Csaplinszkijt a nemzetközi szaksajtó már a tragédia éjszakáján megnevezte, amikor őrizetbe vették a magyar hatóságok. Ezután a bíróság elsőfokon elrendelte a férfi letartóztatását, ám a jogerős döntés alapján csak házi őrizetbe került, miután letették érte a bíróság megszabta 15 millió forintos óvadékot. Július végén vették újra őrizetbe, ekkor gyanúsították meg harmincötrendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is. Három és fél hónap után szabadult ismét.

Az alapügytől elkülönítve tovább vizsgálják a hatóságok a Sigyn testvérhajójának, az Idun kapitányának és legénységének esetleges felelősségét. Az Idun közvetlenül a Sigyn nyomában járt, és áthajtott a hullámsírba küldött Hableány roncsai és a vízbe esett emberek felett, így felmerült a cserbenhagyás az Idun személyzete és kapitánya esetében is.

Pál Ad­rián ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese erről az alapügy nyomozásának befejezéséről szóló sajtótájékoztatón beszélt. Lapunk úgy tudja, hogy a Csaplinszkij elleni vádemelést követően felgyorsult ez a nyomozás is, várhatóan kihallgatják az Idun akkori kapitányát és személyzetét, illetve hamarosan a hajózási szakvélemények is elkészülhetnek.

A Sigyn és az Idun ukrán, illetve orosz kapitánya a tragédiát követő percekben rádiókapcsolatban álltak, orosz nyelven forgalmaztak. Az Idun kapitánya megkérdezte Csaplinszkijt, hogy mi történt, mire az ukrán azt felelte, lehet, hogy elütött egy hajót, mindezek ellenére az Idun áthajtott a katasztrófa helyszínén és így vélhetően túlélőkön is.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - A télapó nyomában + videó

Radar - A télapó nyomában + videó

A télapó érkezése minden gyermek számára izgalmas. A december 5.-én kitett, kipucolt cipőket a Mikulás megtölti mindenféle földi jóval, de persze csak a jó gyerekek kaphatják meg a vágyott ajándékot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!