2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Újabb vádemelés Alstom-ügyben

Újabb vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség az Alstom metrókocsik korrupciógyanús beszerzése miatt, információnk szerint ezúttal a hosszú ideje körözött Terner Géza ellen. A jelek szerint mind a 4-es metró beruházása, mind a kocsibeszerzések körül felbukkanó politikusok rendre megússzák a büntetőeljárásokat; közszereplő nincs a vádlottak között egyik ügyben sem.

  • Újabb vádemelés Alstom-ügyben

Az úgynevezett Alstom-ügyben emelt újabb vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) bűnsegédként elkövetett, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette miatt egy nem közszereplő ellen a Fővárosi Törvényszéken. Úgy tudni, a hosszú ideje körözött Terner Géza ellen emeltek vádat.

A 4-es vonalon járó metrókocsik szállítási szerződéseivel kapcsolatos korrupciós bűncselekmények miatt folyt nyomozás. A KNYF összesen hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, majd április 10-én négy személy ellen emelt vádat, míg két gyanúsított esetében az eljárás elkülönítéséről és felfüggesztéséről határozott. Az egyik elkülönített gyanúsított esetében július 11-én folytatták a nyomozást, majd tegnap vádat emeltek ellene, egyben indítványozták, hogy ügyét a bíróság egyesítse a korábbi vádemelés alapján indult alapüggyel.

A vádirati tényállás lényege szerint a vesztegetés forrását fiktív tanácsadói szerződésekkel biztosító ügyletbe bevont gazdasági társaság tulajdonosa és tényleges irányítója a tegnap megvádolt személy – Terner Géza – volt, aki az így megszerzett vesztegetési pénz továbbításában, átadásában működött közre.

Immár biztosnak látszik, hogy a 4-es metró beruházásához hasonlóan az Alstom kocsik beszerzése miatt sem vonnak felelősségre egyetlen közszereplőt sem. A PestiSrácok írta meg először, hogy a metróberuházás korrupcióra utaló jelei miatt indult büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában szüntette meg. Így a projekt körül felbukkanó SZDSZ-es és MSZP-s közszereplőket senki sem számoltatja el a 4-es metró miatt.

Ugyanakkor a KNYF hatáskörébe utalt ügyben, az Alstom metrókocsik beszerzéséhez kapcsolódó nemzetközi korrupció feltárása során kizárólag nem közszereplők ellen emeltek vádat, és még egy szintén nem közszereplő ellen van felfüggesztett eljárás.

Még áprilisban, amikor a KNYF négy gyanúsított ellen emelt vádat, írtuk meg, hogy a neveket titkolják, csak annyi biztos, hogy nincs közöttük közszereplő. Ám azóta sem cáfolt információnk szerint korábban gyanúsítottként hallgatták ki Toll Károlyt, Medgyessy Péter exkormányfő bizalmasát, aki az áprilisban megvádolt négy személy egyike lehet.

Mindeközben lapunk birtokába kerültek azok az e-mailek, amelyeket korábban az Egyesült Királyság nyomozói szereztek be, és amely dokumentumokból egyértelműen kiderül, Toll Károly volt az egyik legfontosabb közvetítő a francia Alstom, a BKV és a politikusok között. Ugyanakkor az e-mailek szerint a homályos háttéregyeztetések aktív résztvevője volt Aba Botond akkori BKV-vezér, de az üzenetváltások során felbukkant Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter és Puch László szocialista pártpénztárnok neve is.

Az áprilisi vádemelés lényege szerint a francia cég megvádolt vezető tisztségviselője – a BKV M2-es és M4-es metróvonalakat érintő járműbeszerzésére 2005 júniusában kiírt közbeszerzési eljárásban – az eredményt befolyásolni képes ismeretlen személyt vagy személyeket milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg, hogy a tendert az Alstom vezette konzorcium nyerje meg.

A jogtalan előny 2007-ben és 2009-ben történt kifizetéséhez – az Alstom pénzügyi forrásából – három fiktív tanácsadói szerződést kötöttek meg a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, amelyeknek összesen 8 463 643 eurót fizettek ki.

A birtokunkban lévő dokumentumokból egyértelműen kiderült, hogy Aba Botond, a BKV akkori vezetője többször is Toll Károly lobbista közvetítésével tárgyalt a francia féllel.

Miniszterelnökké válását követően Medgyessy éppen Tollnak adta el a Medgyessy Tanácsadó Kft.-ben lévő tulajdonát, hogy aztán bukását követően – már mint utazó nagykövet – ismét tanácsadói bizniszbe kezdjen, és megalapítsa az M. P. Európa Tanácsadó Kft.-t. Ennek a cégnek a segítségével vásárolta aztán vissza magát Toll Károly mellé a Medgyessy Tanácsadóba, amely akkor már AssistConsult néven működött.

Azt sem cáfolta senki, hogy a volt miniszterelnök érdekeltsége két részletben csaknem hatszázezer eurót zsebelt be az Alstomtól. Hogy pontosan miféle ellenszolgáltatás fejé­ben, azt továbbra nem tudni, ám tény: az összeg egy része Medgyessy feleségének a számláján landolt, születésnapi ajándék jogcímen.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!