2019. december 5.,
csütörtök, Vilma napja

Újabb tüntetés zajlott Budapesten

Hír TV

2018. december 22., szombat 07:12, frissítve: szombat 13:15

A kormány és a köztársasági elnök ellen tüntettek ellenzéki pártok, civil szervezetek és szakszervezetek pénteken Budapesten, a Sándor-palota előtt azt követően, hogy Áder János aláírta az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről és a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényeket.

A demonstráció résztvevői a Kossuth Lajos téren gyülekeztek, majd a Kétfarkú Kutya Párt menetével egyesülve a Nádor utca, Széchenyi tér, Lánchíd útvonalon a budai Várba, a köztársasági elnök hivatala elé vonultak. A Sándor-palotánál ellenzéki politikusok és szakszervezeti vezetők léptek sorra a színpadra.

A Szégyelld magad, János! címmel meghirdetett demonstráción Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke azt hangsúlyozta: az egész ország közös sikere az ellenállás, hiszen nem csupán Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban, sőt Európa-szerte tiltakoztak a kormány politikája ellen. Legyen 2019 az ellenállás éve! – hangoztatta.

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja felidézte, hogy a kormányzati propaganda Soros-bérenceknek, keresztényelleneseknek bélyegzi a tüntetőket, pedig szerinte az embereknek csak elegük van abból, hogy egy csapat kivénhedt despota el akarja venni a jövőjüket. Úgy fogalmazott: jobb, ha ez a mocskos, áruló kormány megszokja, hogy ezentúl más lesz az ellenzéki politika.

Azt mondták, hogy soros-bérencek vagyunk, azt mondják, hogy keresztényellenesek vagyunk., azt mondják, hogy törő zúzó szar lumpenproletárok vagyunk, pedig pedig nekünk csak elegünk van, elegünk van abból,k hogy egy maréknyi kivénhedt despota el akarja venni a hazánkat – mondta Bárány Balázs. 

A szónokok általános sztrájkra szólították fel a tüntetés résztvevőit. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról beszélt, ők akkor is kiálltak egy ügyért, amikor 100-an voltak, de az kell, hogy 100 ezren legyenek.

Januárban nem lehet más a program, csak az, hogy álljon meg az ország, álljon meg az ország, álljon meg az ország és álljon meg az ország. Sztrájk! – kiáltotta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.