2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Újabb termékekre vethetik ki a chipsadót + Videó

TK

2012. június 30., szombat 19:51

Bővíti a chipsadó alá eső termékek körét a kormány – erősítette meg a Hír Televíziónak Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Részleteket egyelőre nem tudni, korábbi sajtóhírek szerint a margarinokra, az étrend-kiegészítőkre, illetve adalékanyagokra is kivetnék a közterhet. A kormány az ebből befolyó bevételből és a jövedéki adó emeléséből rendezné az egészségügyi dolgozók bérét.

Krémesebb, szívbarát és hatékonyan csökkenti a koleszterint – ezek a feliratok olvashatók a margarinos dobozokon. A termékek többségén azonban nincs feltüntetve, hogy tartalmaznak mesterséges transzzsírsavakat is.

Hazánkban tavaly szeptemberben vezették be a népegészségügyi termékadót. Úgy tűnik, a korábban sokat kritizált intézkedés egyre népszerűbbé válik más országokban is. Bővebben>>>


„Ezek elsősorban a különféle technológiai folyamatok során keletkezhetnek a margarinokban, hőkezelés vagy kémiai kezelés során változik az összetétele az adott készítménynek. És a transzzsírsavak ezekre a különféle ingerekre kialakulhatnak. (...) Orvosi vizsgálatok azt észlelték, hogy a magas transzzsír-tartalmú étrend fokozza az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét” – mondta a Hír Televízió kérdésére Karádi István, a Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika igazgatója.


A kormány egyes hírek szerint ezekre a magas transzzsírtartalmú élelmiszerekre is kivetné a népegészségügyi termékadót. Az egészségügyi államtitkár egyelőre csak azt erősítette meg, hogy bővül a megadóztatott termékek köre: „A népegészségügyi termékdíj az egészségügyi forrásteremtésnek az egyik elsődleges megoldási lehetősége.” Arra a kérdésre, hogy tervezik a termékek körének a kiszélesítését, Szócska Miklós azt válaszolta, hogy tervben van a kiszélesítés. Az államtitkár egyelőre nem mondott konkrétumokat és azt sem árulta el, hogy ebbe a körbe az étrendkiegészítők és az adalékanyagok bele fognak-e tartozni.

Az úgynevezett chipsadóból idén 20 milliárd forintos bevétellel számol a kormány, de az eddigi adatok szerint tavaly október óta mindössze kilencmilliárd forint folyt be az adónemből. Az összeget az egészségügyi bérek rendezésére fordítanák, ezt fedezné jövőre a jövedéki adó emelése is. A nemzetgazdasági miniszter szerint a dohány- és alkoholtermékeknél várható változás, az üzemanyagok adójához nem nyúlnak.

Forrás: Hír TV