2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Újabb remény keletről

Gajdics Ottó a Magyar Nemzetben megjelent vezércikke.

  • Újabb remény keletről

Kritikus napokat él át Magyarország. A szigorú korlátozó intézkedések ellenére mindennap több ezer ember fertőződik meg, ráadásul a brit mutáns vírus a fiatalabb korosztályt sem kíméli, és sokkal súlyosabb tüneteket produkál a betegeknél. A kórházak és az egészségügyi dolgozók terhelése az elviselhetőség határát kóstolgatja, miközben hősies kitartásuk, fáradtságot nem ismerő erőfeszítéseik ellenére attól kell rettegnünk, hogy tovább emelkedik a világjárvány magyar áldozatainak száma.

Érthető tehát, hogy a kormány újabb és újabb lehetőségét keresi annak, miként lehetne meggátolni a megbetegedések számának emelkedését. Bármit is hordanak össze a már gyakorló orvosokat is elbutító oltásellenes ellenzéki politikusok, ennek egyetlen hatékony módja a társadalom átoltottságának gyors megteremtése. Ehhez pedig vakcina kell. Teljesen mindegy, milyen technológiával készült, hogy hol gyártották, az a lényeg, hogy biztonságos legyen és hatékony. Ezért jó hír a sok rossz között, hogy hazánkban újabb két oltóanyag vizsgálata is megkezdődhetett. Ráadásul az egyikből elég egy adag is a kellő mértékű védettség kialakításához. Ha gyorsan lezárulnak a hatósági ellenőrzések, és sikerül megegyezni a gyártókkal, újabb nagy lépést tehetünk az egyre türelmetlenebbül várt nyitás és újraindítás irányába. Végre nem a vakcinahiány, hanem a szakemberek tudása irányítja majd az oltási terv végrehajtását.

Persze már hallom a politikai haszonlesőket, a félművelt okoskodókat és az egészen bolond vírustagadókat, amint a legkülönfélébb kifogásokat emelik majd a két új készítmény ellen. Ezek nagy részét meghallgatni sem érdemes. Több millióan kapták már meg mindegyiket a világ tucatnyi országában. De azoktól, akik majd az európai engedélyező szervezet pecsétjét hiányolják a szerződésekről, nyugodtan kérdezzük meg: ugyan őket ki tette okosabbá, tapasztaltabbá a magyar szakembereknél? Mitől lenne megbízhatóbb az európai szakvélemény a magyarnál?

A DK és az irányítása alá vont moslékkoalíció tagszervezetei azt szokták mondani, ott nincs politikai nyomásgyakorlás az engedélyezési eljárás során. Csakhogy az, ami az AstraZeneca terméke körül kialakult a napokban, ennek épp az ellenkezőjét bizonyítja. Több uniós tagországban kialakították erről a szerről azt a képet, hogy nem is védő-, hanem egyenesen gyilkos oltás. Miközben az egészségügyi világszervezet váltig állította, hogy biztonságos, nincs bizonyíték a veszélyességére.

Közben a gyártó bejelentette, hogy a tervezettnél félmillió adaggal kevesebbet tud csak szállítani nekünk. Egyszerre növelték tehát a hiányt és a bizalmatlanságot. Vajon miért? Kinek jó ez? És akkor még a késve megkötött szerződések körüli brüsszeli titkolózást, a felelősséget hárító hazugságáradatot nem is említettük. Ehhez képest az, hogy a kínai dokumentáció nem elég részletes Gyurcsány bandájának, tényleg részletkérdés.

A lényeg, hogy Magyarország stabilan tartja második helyét az unió tagországai között az átoltottsági listán. A keleti vakcinák nélkül csak a kilencedikek lennénk. A két új – szintén keletről származó – oltóanyag segítségével még hamarabb el lehet majd érni a járvány megfékezéséhez szükséges mértéket. Vagyis aki ily módon időt nyer, az nemcsak életet nyer, hanem a gazdaság korábbi újraindításával igen hamar visszakeresi azt a pénzt is, amit a drágább vakcinák beszerzésénél esetleg elveszített. Így Brüsszel teszetoszasága, csak az olcsóságot szem előtt tartó tárgyalási taktikája olyan kudarc, ami konkrét veszteséget okoz a tagállamoknak.

Túlélés vagy még több halál? Elegendő vakcina vagy ostoba ellenkezés? Tessék választani!

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!