2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Újabb konfliktusokat okozhat a halasztás?

Újabb konfliktusokat okozhat az unió tagállamai között a hétéves költségvetés megszavazásának elhalasztása. Szakértők szerint Brüsszelnek az elmaradottabb régiókat, az úgynevezett köztes régiók kárára kell támogatnia. Ebbe a finanszírozási kategóriába 51 régiót sorolt nyáron az Európai Parlament szakbizottsága, a többi között közép Magyarországot is.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az ország jól járt azzal, hogy újrakezdődnek az uniós költségvetési tárgyalások, és nem az eredeti javaslatról vitáznak tovább. A tervezet 20-30 százalékkal rövidítette volna meg a Magyarországnak járó kohéziós forrásokat. „A jelenlegi helyzet jobb Magyarországnak, mintha a Van Rompuy által előterjesztett papírt elfogadtuk volna, ezt biztosan állíthatjuk – fogalmazott. – Az a papír, amit megismertünk, nem volt elfogadható, mindenképp javítani kell rajta. A magyar pozíciók javítását szolgáló előterjesztéseket megtettük, úgy érezzük, hogy azok egy részét már most is tudtuk volna érvényesíteni, ha lezárulnak a tárgyalások, így most már ez akadémikus feltételezéssé vált. Tehát úgy érezzük, hogy jobban állunk, mint álltunk” – nyilatkozta Orbán Viktor.


Az előterjesztés elutasításával a szocialisták is egyetértenek. „A magyar miniszterelnök ilyen javaslatra nem mondhatott igent” – fogalmazott Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Mesterházy Attila felajánlotta pártja segítségét a lobbizásban, majd arra kérte a miniszterelnököt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter helyett ő vezesse a magyar delegációt a további tárgyalásokon.

A Portfolio.hu vezető elemzője szerint a fejlesztési pénzek újfajta elosztása a Magyarországnak járó források csökkenését okozhatja. „Az látszik, hogy a köztes régióknak elkülönített forrásból mi nem kaphatunk, és ez okozza a veszteséget. Nyilván az lenne az üdvös, ha ez minél kisebb lenne. Ezt egyrészt le kell játszani azokkal az országokkal, akik ennek a köztes régió megteremtésének a nyertesei. Tőlük kell valószínűleg visszacsoportosítani a pénzt esetleg olyan országoknak, amiknek olyan sajátos helyzete van, hogy van egy darab régiója, amelyik semmilyen támogatásra nem jogosult – ugye ez a fejlett Közép-Magyarországi régió  –  és van hat olyan, amelyik viszont a köztes régió szintjét sem éri el” – mondta Madár István.

A Portfolio.hu vezető elemzője ugyanakkor azt mondja, nem lenne szerencsés, ha a válsággal terhelt időszakban újabb konfliktus keletkezne egyes tagállamok között. Az uniós büdzsé vitáját januárban kezdik újra tárgyalni, egy új előterjesztés alapján.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal távozik az LMP-ből írja a HVG-re hivatkozva a Mandiner. A lap értesülését az LMP megerősítette, a képviselő azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesülést.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!