2021. 10. 21. Csütörtök Orsolya napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 22:50

Belföld

Újabb botrányos Jobbik-felvétel: a pártban mindennapos a zsidózás

Az Origo birtokába jutott a Jobbik egyik frakcióülésének teljes hanganyaga, az ülésen Lenhardt Balázs kizárásáról volt szó. Az ülésen a jobbikos képviselők egymást túllicitálva tettek antiszemita megjegyzéseket: a pártnak két szakértője volt ekkor: az egyik külügyi, a másik zsidószakértő. Utóbbi Hegedűs Lorántné, aki egyszerűen „egymást ajnározó zsidókról” beszélt. Újabb botrányos megnyilvánulások a Jobbikból.

2012 nyara vészjóslóan alakult a magyar Országgyűlésben első ciklusát töltő Jobbiknak, hiszen addig soha nem látott botrányok bukkantak fel a láthatáron. A párt akkori alelnökéről, Szegedi Csanádról előkerült egy hangfelvétel, amelyen azt állította a vele beszélgetésbe elegyedő férfinak, hogy európai parlamenti források segítségével előnyöket tudna neki biztosítani azért cserébe, hogy ne hozza nyilvánosságra a felmenőivel kapcsolatos információit. A Jobbikban csak „Szegedi Csanád-ügynek” hívott eset hónapokig uralta a nyilvánosságot, ami meglehetősen kellemetlen időszakot eredményezett a pártnak, hiszen azzal volt tele a sajtó, hogy zsidó származása miatt próbálnak megszabadulni az egyik vezető politikusuktól. A szervezeten belüli nyomásgyakorlás eredményeképpen Szegedi lemondott valamennyi belpolitikai tisztségéről, később pedig kizárták a Jobbikból. Az egykoron népszerű és elismert politikusból pillanatok alatt közellenség lett, első számú céltáblájává válva a párt radikális szárnyának. Lenhardt Balázs volt képviselő például annyira lelkes volt, hogy pár hónappal később a párt vezetésének jóváhagyása nélkül, önszántából – befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt – feljelentést tett a pártból már kitessékelt Szegedi ellen. Az egyeztetés nélküli akció óriási vihart kavart a politikai közösségen belül.

Zsidószakértője is volt a Jobbiknak

Mivel Lenhardtnak nem ez volt az első ilyen lépése, Vona Gábor akkori pártelnök frakcióülést hívott össze annak érdekében, hogy megtárgyalják a renitens politikus ügyét. A Jobbik 2012. november 7-i frakcióülésének teljes hanganyaga most az Origónál kötött ki, hat és fél évvel a történtek után. A felvételen a rajta szereplő politikusok egyértelműen azonosíthatók, Vonát több alkalommal elnök urazzák, valamint a dátum és a nevek is passzolnak. Vona hangját is egyértelműen felismerték az általunk megkérdezett politikustársak, és hitelesnek tartják a felvételt.

A hangfelvétel tele van zsidózással, paranoiával, vádaskodással és intrikákkal. Az anyag meghallgatása után kiderült, hogy Vona – az elnökség és a frakció véleményének kikérése nélkül – már egy ideje önhatalmúlag eldöntötte, hogy kirakja a Lenhardtot a képviselőcsoportból, így az ítélet meghozatala sokkal inkább tűnt egy kirakatpernek, semmint egy demokratikus szervezet demokratikus döntésének. A volt pártelnök több mint húszperces, drámai monológgal indított, aminek során mind Szegedit, mind Lenhardtot kőkeményen ostorozta, nem egyszer erősen antiszemita felhanggal.

A párt volt alelnökének fordulatát nemes egyszerűséggel „Saul-fordulásnak” nevezte, aki szerinte ezzel a zsidók öklévé vált.

„A másik oldalról pedig mindannyian egyetértünk abban, hogy amit Csanád tett az elmúlt időszakban, különösképpen az utolsó nyilatkozatával, az a Saul-fordulás, amit ő végrehajtott, az finoman szólva is felháborító, és konkrétan megalázó a Jobbik számára. Valóban egy nagyon megalázó helyzetbe hozott minket az egykori vezetője a pártnak, alelnöke, sokak által a párt öklének tartott szereplője, most a másik oldalon válik ököllé” – fogalmazott a pártelnök Szegedinek azzal a nyilatkozatával kapcsolatban, amikor azt mondta, hogy „minden vitában csupán a tisztelet hangján szabad szólnunk, amely Izraellel kapcsolatos”.

Vona később elnézést kért az elnökségi tagoktól azért, hogy nélkülük hozta meg a döntést Lenhardt ügyében. Ezen a ponton mentségül hozzátette, hogy még saját felesége véleményét sem kérte ki, pedig „ilyenkor vele mindig beszélni szokott”.

A Jobbiknak „zsidószakértője” is volt: Hegedűs Lorántné. A beszélgetés így hangzott:

Hegedűs Lorántné: {...} egy levelet, amiben két szakértőt nevezett meg. Az egyik az már nem is tudom, Szávay Pisti volt, aki a külpolitikáért, nem tudom, miért a felelős, én pedig a zsidó ügyekért vagyok felelős. Gyakorlatilag ez volt a lényeg (dadogás). Megtisztelő, nem azért mondom, csak... (nevetés és hangzavar)
Ismeretlen bekiabáló: Szakértő!
Hegedűs Lorántné: Szakértőnek nevezett valaki.
Vona Gábor: "De Enikő, nem az vagy? Hát most. Azazaz.

Hegedűs Lorántné: Egyik zsidó ajnározza a másikat

A múlt héten mandátumát visszaadó politikus arról beszélt, hogy a Jobbikban „egymást ajnározzák a zsidók”.

„Én azt gondolom, tételezem, hogy Szegedi Csanád és Molnár Balázs igenis, továbbra is nagyon jóban vannak, mint ahogy ezt tették korábban is. Hiszen Molnár Balázs Szegedi Csanád személyét ajnározza, röviden az egyik zsidó a másikat ajnározza” – gyalázta párttársait a politikus, aki arról is szót ejtett, hogy „elszabadultak az indulatok a párt levelezőlistáján. Nem mindannyian vagyunk puszipajtások ebben a frakcióban” – fűzte hozzá.

A közel kétórás frakcióülésen nem csak Vona Gábor és Hegedűs Lórántné tett botrányos megjegyzést.

(Forrás: origo.hu)

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Márki-Zay Péter beismerte, hogy beengedné a migránsokat

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Márki-Zay a magyar baloldal véleményének megfelelően nyilatkozott. 2021. október 21.

Karácsony Gergely szerint azzal zsarolta a DK, hogy nem lesz többé főpolgármester

A főpolgármester elárulta: azt is mondták már neki politikai pályafutása során, hogy „tudjuk, hova jár a gyereked óvodába”. 2021. október 21.

CÖF-CÖKA: Aki a 2006-os jogfosztottakkal van, az a békemeneten vesz részt

Aljas provokációnak nevezte a Civil Összefogás Fórum alapítója, hogy az ellenzék eredetileg az Astoriára szervezte október 23-i rendezvényét. 2021. október 21.

Legfrisebb híreink

Nincs korlátlan hatásköre Brüsszelnek

A kétnapos európai uniós csúcstalálkozó helyszínére érkező Orbán Viktor miniszterelnök már az egyeztetések előtt világossá tette Magyarország álláspontját az energiaárak szabályozását illetően.

Csörte: Hatalmas vita az uniós csúcson

A nap vitája! Itt bármi megtörténhet és nincs mellébeszélés. A stúdióban Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója. És itt volt velünk Tóth Norbert nemzetközi jogász A vitát két elemző újságíró, Kovács András és Kósa András értékelte. Aki pedig a szabályokat betartatta: Pindroch Tamás.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!