2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

Újabb adag vakcina érkezett

Hír TV

2021. február 7., vasárnap 07:01

Nem lehet hatékonyság szerint rangsorolni a Magyarországon elérhető koronavírus elleni védőoltásokat - ezt jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János a szombat reggel érkezett AstraZeneca szállítmányról azt mondta: a 3 hét különbséggel beadott két oltást követően több mint 80 százalékos védettség alakul ki.

Újabb vakcina szállítmány érkezett szombat reggel Magyarországra: csaknem 41 ezer adag AstraZeneca oltóanyag. A vakcinák normál hűtött körülmények között 2-8 fokon tárolhatóak.

A Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa kiemelte: habár nagyjából 80%-os védettséget nyújt az AstraZeneca vakcinája az már képes megvédi az embereket a súlyos megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől és a koronavírus-fertőzés miatti haláltól.

Szlávik János hozzátette: a Magyarországon elérhető koronavírus elleni védőoltásoknak rendkívül kevés a mellékhatása, alig okoznak helyi reakciókat, és mindegyik képes megakadályozni a súlyos megbetegedést.

Ezt már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója mondta a Szputnyik V oltóanyagról a Magyarország élőben című műsorunkban. Szentiványi Mátyás kiemelte: az orosz vakcina ugyanolyan hatékonyságú, mint a Pfizeré vagy a Modernáé.

A hét elején a Magyar Orvosi Kamara ezzel az állítással még nem értett egyet, hiszen úgy foglalt állást, hogy a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákat nem ajánlja kollégáinak. Pénteken viszont Kincses Gyula, a szervezet elnöke már arról beszélt, hogy az orosz egy korszerű készítmény, amit nyugodt szívvel lehet engedélyezni és a kínai oltóanyagot sem tartja rossznak, csupán nincs róla elég információja.

Szentkirályi Alexandra a Kormányinfó Pluszban arról tájékoztatott, hogy új szakaszba lépett a koronavírus elleni védekezés, hiszen csütörtöktől elkezdődött az idősek oltása is. Hétvégéig 1080 háziorvosi körzetben tíz-tíz regisztrált, idős személy kaphat védőoltást, és minden háziorvosi körzetből hat-hat, szintén regisztrált, idős embert kórházi oltópontokon oltanak be.

Hír TV