2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Trócsányi: Nemzetközi pereket előz meg a kormány

Az igazságügyi miniszter szerint nemzetközi pereket előz meg a kormány azzal, hogy piaci árfolyamon váltja forintra a devizahiteleket. Trócsányi László a törvényjavaslat parlamenti vitájában azt mondta, hogy a bankoknak február elsejétől az adósokat védő új hitelezési szabályokat kell alkalmazniuk, és a forintosítás időpontja is 2015. februárja lesz. Az MSZP vérlázítónak, a Jobbik rablásnak tartja a piaci árfolyam alkalmazását.

A kormány szerint jogi akadályok miatt nem lehet kedvezményes árfolyamon forintra váltani a devizahiteleket. „A Kúria nemcsak arról hozott jogegységi döntést, hogy tisztességtelenül jártak el a devizahiteleknél a bankok, hanem hogy az árfolyam kockázatát az ügyfeleknek kell viselni, ettől kezdve a kormány mozgástere limitált volt” – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Nemcsak a legfőbb bírói fórum, hanem az Alkotmánybíróság állásfoglalásai is kötötték a kormányt – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter szavaihoz az igazságügyi miniszter. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogyha egy szerződést törvény módosít, akkor mindkét fél – jelen esetben a bank és az adós – méltányolható érdekeit figyelembe kell venni. „Ha az Ab ellenőrzi a jogszabályokat, akkor az minket is megnyugtat, hogy alkotmányos jogszabályokat fogadunk el. De amennyiben nem a piaci vagy ahhoz közeli árfolyamon történik az átváltás, akkor komoly alkotmányossági aggályok is felmerülhettek volna az Ab vizsgálata során, és felmerülhettek volna uniós kockázatok is, ezeket el kellett kerülni, és én úgy gondolom, ez sikerült” – mondta Trócsányi László.

Az MSZP szerint álságos a kormány érvelése

A kormány érvelését a szocialisták álságosnak minősítették a forintosításról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában. Frakcióvezető-helyettesük emlékeztetett, hogy néhány éve a Fidesz–KDNP képviselői maguk iktattak törvénybe kedvezményes árfolyamot a végtörlesztés megszavazásával. „De én nem hallottam, hogy bármelyiküket egyébként bíróság elé citálta volna a bank, vagy aki végtörlesztéssel élt, 180 forinton megszabadult a devizahitelétől” – mondta Harangozó Tamás.

Megszűnik a rendszeres szociális segély
Megszűnik jövőre a rendszeres szociális segély, s kikerül a kötelező szociális ellátások közül a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás, szeptembertől pedig az óvodáztatási támogatás – derül ki a 2015-ös költségvetés elfogadásához szükséges egyik törvénymódosító javaslatból. Az önkormányzatok dönthetnek úgy, hogy a rászorulóknak adnak segélyt, de a fedezetet maguknak kell kigazdálkodniuk, az államtól nem kapnak rá pénzt.


Jobbik: Meg kívánjuk akadályozni a pénzügyi szemét legalizálását

A Jobbik rablásnak minősítette a piaci árfolyam alkalmazását. A jobboldali ellenzéki párt azon az árfolyamon forintosítana, amelyen az adósok felvették a devizahitelt. „Nemcsak hogy nem fogjuk megszavazni, de a társadalmi felhajtóerő minden rétegét és fajtáját fel kívánjuk erősíteni, artikulálni a parlamentben és azon sem lennénk meglepve, hogyha a szavazás napján bizony a tüntető civilek és demonstrálók nagyon keményen hangot adnának véleményüknek. A Jobbik mindezt a demokratikus keretek között maximálisan támogatni fogja, tehát minden, a jogszabályi keretek közt lévő eszközzel meg kívánjuk akadályozni azt, hogy a kormányzat keresztülvigye, még egyszer mondom: a pénzügyi szemét legalizálását” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel, Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Az LMP szerint a banki hitelezés szigorításáról szóló jogszabálytervezetben, amelyet fair-bank-törvény néven is szoktak emlegetni, nincs sok újdonság. „2011-ben elfogadták a hitelek átlátható árazását előíró törvényt, amelynek értelmében a jelzáloghiteleket csak referencialábhoz kötötten vagy legalább három évre fix kamatozással lehet nyújtani – a hitelintézeti törvény 2079. paragrafusa. Ehhez képest a módosítások kismértékűek, és nem is hatásosak” – mondta Schmuck Erzsébet, a zöld párt képviselője.

A forintosított devizahitelek kamata egyébként a tervezettnél alacsonyabb lesz. Bővebben>>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!