2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

Törvénytelenül kapott ügyvédi szakvizsgát az MSZP-s Czeglédy?

,

2013. november 10., vasárnap 19:21, frissítve: hétfő 15:05

Törvénytelenül szerezhette jogi szakvizsgáját Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi politikusa a Pestisrácok.hu szerint. Az internetes hírportál úgy tudja, hogy a szocialista politikus abban az időszakban töltötte 3 éves joggyakorlati idejét, amikor Szombathely alpolgármestere volt. A szakvizsga előfeltételeként csak jogi képesítéshez kötött, főállású munkakörben töltött szakmai gyakorlati idő számítható be, az alpolgármesteri tisztség pedig nem tartozik ebbe a körbe. A helyi Fidesz hétfőb büntető-feljelentést tesz az ügyben. Ceglédy tagadja a vádakat.

„Jogtalanul kaphatott ügyvédi szakvizsgát a szocialista Czeglédy Csaba” – a Pestisrácok.hu leplezte le a szombathelyi MSZP-s politikust. Az oknyomozóportál úgy tudja, hogy a 2002-ben adócsalásért jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Czeglédy Csaba abban az időszakban töltötte három éves joggyakorlati idejét, amikor főállásban Szombathely alpolgármestere volt. Az idevonatkozó rendelet szerint csak jogi képesítéshez kötött főállású munkakörben töltött szakmai gyakorlati idő számítható be a szakvizsga előfeltételeként, az alpolgármesteri tisztség viszont nem ilyen. Czeglédy Csaba szerint lejárató kampányról van szó.

– Aki pofonokat ad, az kap is pofonokat. Állni kell tudni ezeket a pofonokat, úgyhogy én e körben értékelem a pestisrácok írását. Egyébként a sajtó-helyreigazítási kérelmet már elküldtem nekik, hiszen valós tényeket hamis színben tüntetnek fel. Tény, hogy főállású alpolgármester voltam, tény, hogy jogi előadónként ezzel párhuzamosan munkát végeztem. Azonban ettől ez még nem jogszerűtlen – mondta a Hír TV-nek Czeglédy.

A szocialista politikus joggyakorlatát a budapesti Monopoly Kft.-nél töltötte.

– Egy jogi előadói munka nem helyhez kötött, nyilvánvalóan ugye nekem nem kellett tárgyalásokra járnom, mert nem ügyvédi irodában dolgoztam. Tehát ez nem helyhez kötött, tehát az, hogy egy cégnek Budapesten van a székhelye, az nem azt jelenti, hogy mondjuk Szombathelyen az íróasztalom mellett nem tudok munkát végezni. Másrészről pedig én nem egyszer napközben ingáztam meg hétvégén is ugyanúgy dolgoztam – tette hozzá a MSZP Vas megyei szervezetének elnökségi tagja.

Büntetőfeljelentést tesz a helyi Fidesz

Az önkormányzati törvény szerint Czeglédy Csabának, alpolgármesterként néhány kivételtől eltekintve nem lehetett volna egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonya. A helyi Fidesz hétfőn büntetőfeljelentést tesz az ügyben.

– Ezt a kérdéskört a rendőrségnek kell kivizsgálnia, hiszen ha ez a munkavégzés nem volt valós, csak igazolásra került – ezt én nem tudom, hogy így történt-e – akkor viszont itt szintén egy okirathamisításról van szó. Hiszen olyan jogi előadói munkakört igazolt le, amit nem végzett el – jelentette ki Lazáry Viktor.

Czeglédy Csaba egyébként saját ügyvédi irodát működtet, mások mellett ő képviselte Gyurcsány Ferencet, a Hír TV Célpont című műsora által kirobbantott diplomabotrányban is.

Forrás: Hír TV