2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Tönkretették, kifosztották, de most felcsillant a remény

Átvenné az Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a rajkai önkormányzat az 1997-ben épült szlovák–magyar határátkelőt. Az ingatlan hasznosításának lehetősége már többször felmerült, de előrelépés máig nem történt. Most azonban egy befektetőcsoport jelentkezett a rajkai polgármesternél, hogy bérbe venné az átkelőt.

A régi rajkai határátkelőt tönkretették és kifosztották. Mindent, ami mozdítható volt, elloptak. Az új komplexum még 1997-ben épült 4 milliárd forintból, de öt éve, a schengeni csatlakozás óta szinte teljesen kihasználatlanul áll. A 4240 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületcsoport csak azért maradt épségben, mert ott működik a szlovák–magyar rendőrségi iroda. Mellette 113 férőhelyes kamionparkolót alakítottak ki, ahol többen megállnának, de jelenleg csak egy büfé működik a területen.

„Általában 9–11 órát szoktunk itt tölteni, és nagyon jó lenne , ha például lenne fürdési lehetőség. Vagy ha lenne egy étterem, ahol tudnánk vacsorázni vagy ebédelni” – fogalmazott Nebrek Zsolt kamionvezető.

A határátkelő hasznosítása már többször felmerült, de előrelépés mostanáig nem történt: Rajka község önkormányzata szeretné kezelésbe venni az autópálya vámterületét. A polgármester szerint ugyanis jelentkezett egy tőkeerős befektetői csoport, amely bérbe venné és működtetné a kihasználatlan ingatlanokat.

„Jó lehetőséget biztosít az önkormányzatnak és a magyar államnak is – mondta Kiss Vince polgármester. – A magyar államnak azért, mert levesszük ezt a terhet a válláról, az önkormányzatnak azért, mert az ott megjelenő vállalkozások új munkahelyeket teremtenek, adóbevételt jelentenek a település önkormányzatának. Szerintem van rá mód, hogy mindenki jól járjon” – fogalmazott Rajka első embere.

A Nemzeti Vagyonkezelővel a terület átvételéről a polgármester megkezdte a tárgyalásokat. Amennyiben sikerül megállapodniuk, a magyar tulajdonú befektetőcsoport átépítések nélkül, jelenlegi formájában néhány hónapon belül már hasznosíthatná az egykori határátkelőt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!