2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Több százmilliót nyertek az ügyvédek a börtönkártérítési pereken

Átverték a börtönbizniszben pert indító romákat az ügyvédek. A Hír TV-nek több roma férfi is azt mondta: a nekik megítélt kártérítési pénznek csak a töredékét kapták meg. Közben kiderült: több százmillió forintot kerestek az elítélt bűnözőkön az őket képviselő ügyvédek. Az Origo által nyilvánosságra hozott listán nem ritka a félmilliárdos összeg sem.

  • Több százmilliót nyertek az ügyvédek a börtönkártérítési pereken

 

Semmit nem kapott meg a börtönkártérítésből egy olaszliszkai férfi, pedig a bíróság 3,2 millió forintot ítélt meg neki. Ennek már négy éve. Úgy érzi átverte az ügyvédje.

"Azt mondta az ügyvéd úr nekem, én már hívogattam, hogy 3 millió 200 ezer forintot ítélt meg nekem a bíróság, én erről egy határozatot nem kaptam, ő csak szóba mondta nekem. És én azóta hívogattam, oszt mindig leráz."

- mondta Magyar Attila.

Nem ez azonban az egyetlen ilyen eset.

"700 000 forinttal akarta kiszúrni a szememet."

- közölte Tóth Béla.

Tóth Béla öt évig volt börtönben garázdaság miatt. Azt mondta, szabadulása után 3 millió forintot kapott kártérítésként. Elmondása szerint ügyvédjével 20 százaléknyi sikerdíjban állapodtak meg, ennek ellenére a 2,4 millió forint helyett mindössze 1 millió 800 ezret kapott.

"Hogy bizonyítsam a saját igazamat, mikor egy ügyvéd, én túl kis ember vagyok hozzá. Én már örültem annak, hogy már ezt a pénzt is megkapom. Tehát nem tudom maguknak ezt pontosan megfogalmazni, de én már akkor éreztem száz százalékra, hogy át vagyok verve. Legalább egy 5-600 ezer forinttal."

- jegyezte meg Tóth Béla.

A férfit az ügyben Deteky Gábor képviselte. Az ő neve is szerepel azon a listán, amelyet az Origo tett közzé, és amelyen az államtól a rossz börtönkörülmények miatt visszaperelt összegek szerepelnek. Ezek alapján a szóban forgó ügyvéd több mint 200 millió forintot szerzett. A listán szerepel még Magyar György is, aki 419 ügyben, több mint félmilliárdot nyert. A jogász, aki a 2018-as országgyűlési választások idején Siófok 4-es számú választókerületében indult az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, a számok alapján egyértelműen az egyik legsikeresebb szereplője az ilyen jellegű pereskedéseknek.

Kerestük az ügyben Deteky Gábort, de nem nyilatkozott. Telefonon tagadta, hogy valaha ilyen nevű ügyfele lett volna. Magyar György azonban reagált a megjelent hírekre. Az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azzal védekezett, hogy a listán nem az ügyvédi munkadíjak, hanem kártalanítás összegei szerepelnek.

Ipari mértékű a joggal való visszaélés a börtönviszonyokra hivatkozó kártérítési igényeknél. Erről már a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a kormányinfón. Gulyás Gergely emlékeztetett: a bűnelkövetők eddig 12 ezer ilyen pert indítottak, és több mint 10 milliárd forintot pereltek ki a magyar államtól.

"A kormány álláspontja egyértelmű, ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal ez visszaélés az emberi jogok európai egyezményével, amelyet Magyarország a 90-es évek elején a magyar jog részévé tett. A megoldás az nyilvánvalóan az, hogy a megfelelő körülményeket a börtönökben biztosítani kell, ugyanakkor a bűnelkövetők biznisszerű érdekérvényesítési lehetőségeit meg kell szüntetni és arra kell törekedni, hogy ha ők bármilyen jogcímen bármilyen pénzhez jutnak akkor az elsősorban az áldozatok részére legyen kifizethető."

- hangsúlyozta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette: a kabinet arra hatalmazta fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akár ideiglenes fogva tartási helyeket is megnyisson. A kártérítési jogszabályt az igazságügyi tárca vizsgálja felül, az Országgyűlés pedig a február közepi üléskezdés után dönteni fog az ügyben.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!