2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Több mint 1500-an bizonyíthatnak + Videó + Képek

Hétfőn magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak a pénteken megkezdődött érettségi vizsgák.

Rendben lezajlottak a pénteki írásbeli érettségi vizsgák, a diákok nemzetiségi nyelv és irodalomból adtak számot tudásukról.

Középszinten több mint 87 ezer diák, emelt szinten pedig több mint 1500 diák ad számot tudásáról. A középszintű vizsga a szövegértési és a szövegalkotási feladatból áll, a diákoknak 4 órájuk van a megoldásra. Emelt szinten ez idő alatt három feladatlapot kell megoldani. Idén összesen több mint 137 ezren vizsgáznak.

Bombariadó

Rendben megkezdődtek a magyar írásbeli vizsgák hétfő reggel, problémáról sehonnan nem érkezett jelzés – közölte az Oktatási Hivatal (OH).

Fotó: MTI

Pósfai Péter, az OH elnökhelyettese a debreceni bombariadókról szóló rendőrségi tájékoztatás kapcsán azt mondta: az eseteket a debreceni kormányhivatal nem jelezte, munkatársuk a helyszínen is járt, de időcsúszás sehol nem történt.

Közlése szerint az ilyen esetekre az intézmények fel vannak készülve, és tartaléktermeket is kijelölnek. Ha valahol később kezdik meg a vizsgákat, azt az időt beszámítják a diákoknak, azok ennyivel tovább írhatják a dolgozatokat.

Ezek közül választhatnak

Az Eduline.hu internetes portál szerint Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

Heltai Jenő és a nyelvújítás

Az MTI információi szerint az emelt szintű érettségi vizsgát választóknak Heltai Jenő Nagyapó című novelláját kellett értelmezniük, és választ adniuk arra, miként érvényesülnek benne a tragikus és a komikus elemek.

Fotó: MTI

A feladatok között szerepelt tudományos, természettudományos problémák és tudományos karakterek bemutatása irodalmi műveken keresztül. Emellett az érettségizőknek olyan feladatuk is volt, hogy bevezetőszöveget írjanak egy olyan kiállításhoz, amelyet a Petőfi Irodalmi Kör szervez a nyelvújításról fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!