2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Belföld

Több kiiagazító intézkedésről is dönthet a T. Ház

A tranzakciós illetéket és több, az elmúlt hetekben bejelentett kiigazító intézkedést is elfogadhat hétfőn az Országgyűlés. A bankadó véglegesítésére a pénzintézetek egyelőre nem reagálnak.

A nemzetgazdasági minisztérium pénteken hozta nyilvánosságra az újabb 90 milliárdos intézkedési tervet. A korábbi tervekkel ellentétben a bankadót nem felezik meg, 2013-as mértéken véglegesítik, a többi különadó viszont megszűnik. Az energiaszolgáltatóknak 50 százalékos adójuk lesz, feltehetően a 19 százalékos társasági adó mellett a Robin Hood-adó kulcsát növelik a jelenlegi 8 százalékról 31 százalékra. A közművezetékekre kivetett adó pedig nem az önkormányzatokhoz, hanem az államkaszába folyik be. Ezt a javaslatot már benyújtották a parlamentnek. Egy méter után 100 forintot kell fizetnie a vezeték tulajdonosának, az állam és a helyi önkormányzatok viszont mentesülnek az adó alól.

Lázár János múlt héten úgy fogalmazott: „Az a célunk, hogy a külföldi, nagy energiaszolgáltatók kezében lévő, általuk birtokolt – korábban magyar adófizetői pénzből megvalósuló ingyenes – hálózatokat megadóztassuk.” A külföldi energiaszolgáltatókat akarjuk bevonni a közös terhek viselésébe, nem a lakosságot és nem az önkormányzatokat – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A tervekre eddig a közműcégek és Bankszövetség képviselői sem reagáltak.

Az MSZP a pénzintézeteket félti

A szocialisták a bankokat féltik. Bár a párt alelnöke elismerte, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a válságkezelésből, Gúr Nándor szerint a bankadó véglegesítése már hátráltatja a gazdaság növekedését.

Gúr szerint addig célszerű ezeket a terheket működtetni, amíg nem megy a gazdasági működés kárára. Amikor a bankok a terhek megfizetése okán a gazdasági szervezeteket, gazdálkodó szervezeteket már nem hitelezik, akkor az több kárt okoz, mint ami bevételt hoz – tette hozzá az MSZP alelnöke.

A külgazdasági államtitkár szerint viszont nem az egyenlegjavító intézkedések miatt csökken a hitelezés.

–  A hitelezés csökkentése egy korábbi jelenség, sokkal inkább a nemzetközi pénzügyi-gazdasági élet viszontagságaira vezethető vissza, semmint a magyar kormányzati intézkedésekre – mondta el Szijjártó Péter, hozzátéve: eddig semmi olyan jelzés nem érkezett, ami a kormányzati intézkedések nyomán fogalmazódott meg a bankok részéről.

Több kiigazító intézkedést már hétfőn elfogadhat a parlament. A képviselők szavaznak a bankadó megmaradásáról, a tranzakciós illeték emeléséről, valamint az iparűzési adó és a chipsadó változásáról is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!