2021. január 24.,
vasárnap, Timót napja

Több ezer diák szavalta el egy időben a Himnuszt

2015. január 22., csütörtök 19:15, frissítve: péntek 15:16

Fél év múlva összeomolhat az Országos Széchényi Könyvtár informatikai rendszere, ezzel pedig az intézmény működése kerülhet veszélybe. A főigazgató szerint elavult a számítógépes hálózatuk, már nem tudják a legújabb adathordozókat beolvasni. Tüske László ezt csütörtökön, a magyar kultúra napján mondta a Hír TV-nek. Ezen a napot több múzeumot is ingyen lehetett látogatni, az iskolákban pedig több ezer diák szavalta el egy időben a Himnuszt.

A Várkert Bazár egyik kiállítótermében ingyen lehetett megnézni a magyar kultúra napján a 2005-ben készült Rokonok című magyar filmet, s kiállították Karinthy Frigyes írógépét is. Makón több mint ezer gyerek szavalta a Himnuszt. A kezdeményezéshez országszerte több mint száz iskola csatlakozott. „Magyarok vagyunk, és a magyar himnuszt mindenkinek kötelessége megtanulni, most is ezt bizonyítottuk” – mondta a makói József Attila Gimnázium egyik tanulója.

A magyar kultúra napját 1989. óta ünnepeljük meg január 22-én. Kölcsey ekkor fejezte be a Himnusz kéziratát.

A Himnusz eredeti kéziratának lapjai megsérültek, a vas-oxidos tinta ráfolyt, és szétmarta. A magyar kultúra napján kiállították az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az intézmény sorsa bizonytalan. A sajtóhírek szerint a helyére költözne a Miniszterelnökség, de erről semmit sem tud a főigazgató. Tüske László szerint a költözésnél is nagyobb probléma, hogy elavult az informatikai rendszerük: ha nem fejlesztik, fél év múlva működésképtelenek lesznek. 800 millió forintra lenne szükségük. „A digitalizált állományok elvesztésétől tartunk, ez nagyon fontos dolog. A keresőrendszereinknek a leállása is fenyeget bennünket, ez óriási veszély. A harmadik ügy pedig, hogy olyan dokumentumokat kapunk – legújabb dokumentumokat –, amelyeket a saját gépeinken nem tudunk elolvasni, merthogy nem olyan fejlettek” – ismertette a jelenlegi helyzetet az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.

Az emberi erőforrások miniszterének megfogalmazása szerint a kultúra nemzeti, közösségi és személyes ügy egyszerre. Balog Zoltán ezt a Petőfi Irodalmi Múzeumban mondta, ahol átadta a Márai Sándor-, Csokonai Vitéz Mihály- és Könyvtári Minőségi Díjakat. „A magyar kultúra csak akkor létezik, csak akkor marad meg, ha újra és újra megtaláljuk közös értékeinket. Csak erős nemzeti kultúrával, szilárd öntudattal rendelkező nemzet tudja elfogadni és befogadni a másik kultúráját. Sértettséget, kitaszítottságot, lenézést csak a közös gyökereikről, nyelvükről és összetartozás tudatukról lemondó, önmagukban bizonytalan közösségek és népek éreznek” – fogalmazott a tárcavezető.

Forrás: Hír TV