2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Tízből tíz vizsgált szén-monoxid-érzékelőt betiltottak

Tíz vizsgált szén-monoxid-érzékelőből tíz forgalmazását tiltotta be a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A szakemberek szerint az a gond, hogy a betiltott készülékek évről évre visszakerülnek a piacra, csak más névvel. A katasztrófavédelem ugyanakkor arra is figyelmeztet, a balesetek jelentős része megelőzhető lenne a kémények és gázkészülékek rendszeres karbantartásával.

10 vizsgált szén-monoxid-érzékelőből 10 forgalmazását tiltotta be a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A szakemberek szerint az a gond, hogy a betiltott készülékek évről évre visszakerülnek a piacra, csak más névvel. A katasztrófavédelem ugyanakkor arra is figyelmeztet, a balesetek jelentős része megelőzhető lenne a kémények és gázkészülékek rendszeres karbantartásával.

Ezek azok a szén-monoxid-érzékelők, amelyek forgalmazását decemberben betiltotta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A készülékek a laboratóriumi vizsgálatok szerint nem a megfelelő időben és nem a megfelelő szén-monoxid-koncentrációnál jelezték a veszélyt.

„Ezeknél a termékeknél, ugye, a vizsgálatot követően, történik egy kockázatértékelés, amely során megállapítottuk, hogy mérgezésveszély szempontjából súlyos kockázatot jelenthetnek a felhasználókra nézve ezek a termékek, úgyhogy erre tekintettel a hatóság ideiglenes intézkedés keretében, a végleges döntések meghozataláig, megtiltotta valamennyi termék forgalmazását” – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

„Igen nagy baj és probléma az, hogy ezek a készülékek évről évre vissza- és visszatérnek, csak más neveken. Például ez a készülék ugyanezzel a külsővel, ugyanezzel a belsővel, de más névvel már harmadik éve van a piacon” – fejtette ki Veresegyházi Béla, a VGF szaklap szerkesztője.

A Víz-, Gáz- és Fűtéstechnika szaklap munkatársai tavaly és idén ősszel tesztelték a szén-monoxid-érzékelőket. A helyzet nem sokat javult, a novemberben vizsgált 13 készülék közül csak 3 felelt meg maradéktalanul a hazai előírásoknak, 3 részben volt használható, 7 viszont használhatatlannak bizonyult.

„Kínából, a Távol-Keletről nagyon olcsón be lehet hozni ezeket a készülékeket, persze hát olcsó húsnak híg a leve, nem megfelelőek, rosszul vannak összerakva, alkatrész, egyebek, technikai problémák, nem működnek, viszont nagyon jól el lehet adni, nagy haszonkulccsal” – tette hozzá Veresegyházi.

A szén-monoxid színtelen-szagtalan gáz, belélegezve bénulást, fulladást okoz.

„Minden évben több száz szén-monoxid-mérgezés vagy szén-monoxid-mérgezés gyanús esethez riasztják a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. A tavalyi évben ez több mint 300 ilyen eset volt és idén is, már több mint 300 alkalommal riasztottak bennünket” – mondta Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője, Hajdu Márton.

A szén-monoxid-riasztó önmagában nem elég – mondja a szakember. A balesetek többsége a kémények és a gázkészülékek rendszeres karbantartásával és szellőztetéssel megelőzhető lenne.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!