2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Titkos találkozón formálódik az összefogás, Gyurcsány szerepéről azonban nincs egyetértés

2020. augusztus 13., csütörtök 22:05

Mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet állít az ellenzék - erről a pártelnökök állapodtak meg egy titkos találkozón. A paktumban nincs szó közös listáról és a közös miniszterelnök-jelöltről. A gödi belviszály miatt azonban veszélybe kerülhet az együttműködés, ráadásul akad, aki Gyurcsány Ferencet nem szeretné a listán látni.

Május elsején a szőlőtőkék között sétálva adta meg az irányt az ellenzéki pártoknak Gyurcsány Ferenc. Azóta szinte minden ellenzéki párt elfogadta a DK elnökének ajánlatát. A főpolgármesteri előválasztáson felbuzdulva abban is megállapodtak, hogy a megfelelő jelölteket előválasztáson kell kiválasztani.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is egyetért Gyurcsány Ferenc ajánlatával és hisz a közös jelöltekben, ám keményen bírálta a DK elnökét és feleségét is.

Abban biztos vagyok egyébként, ha Gyurcsány Ferenc lenne a miniszterelnök-jelölt sőt attól félek, hogy még akkor is, ha Dobrev Klára lenne a miniszterelnök-jelölt, akkor az embereknek jelentős része nem menne el szavazni vagy továbbra is Orbán Viktorra szavazna. Tehát, nem az a kérdés, hogy kívánatos-e, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Dobrev Klára legyen a miniszterelnök-jelölt, hanem az a kérdés, hogy egy ilyen jelölttel le lehetne-e győzni a jelenlegi korrupt rendszert és az a gyanúm, hogy nem.

A Jobbik a héten jelentette be, hogy ők is csatlakoznak az egy az egy ellen taktikához, ám a párt országgyűlési képviselője szerint Gyurcsány Ferencnek nem kéne szerepelnie az összefogásban.

Most arra kell koncentrálnunk, hogy megbuktassuk az Orbán-rendszert, nem az egyéb különbségeket kell most kiélezni. Ettől függetlenül biztos, hogy a kormányváltást - a magánvéleményem - erősítené, ha Gyurcsány Ferenc nem szerepelne

– jelentette ki Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlésik képviselője.

A szocialisták már hónapok óta a közös listát és az előválasztást szorgalmazzák, ám Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke szerint a gödi ügy miatt veszélybe került az ellenzéki összefogás.

A gödi helyzet miatt egymásnak feszültek az ellenzéki pártok. Több baloldali politikus osztotta már Kunhalmi véleményét miszerint veszélyben lehet 2022-es összefogás.

Kendernay János, az LMP társelnöke a Gödön kialakult helyzet miatt békejobbot nyújtott a Momentum elnökségi tagjának.

Csütörtök estére kiderült: az ellenzéki pártok elnökei titokban már el is kezdték a hivatalos tárgyalásokat és már megállapodások is születtek - erről utólag egy közös közleményben tájékoztatták a sajtót. A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd közölte: mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet állítanak 2022-ben. Ezen kívül megegyezés született arról is, közös programot alkotnak, és előválasztást is tartanak. Arról nem írtak, hogy egy, vagy több listát állítanak majd.

HírTV