2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Belföld

TGM: Érthetetlen, miért nem léptették még vissza Bírót

Otthonmaradásra szólította fel a szerencsi ellenzéki szavazókat Tamás Gáspár Miklós, amennyiben a baloldal a rasszista kijelentéseiről elhíresült Bíró Lászlót indítja az október 11-i időközi választáson. A filozófus már sokadik azoknak a baloldali politikusoknak és elemzőknek a sorában, akik élesen elhatárolódtak a szélsőséges jobbikos jelölttől.

  • TGM: Érthetetlen, miért nem léptették még vissza Bírót

A baloldalon is egyre többen határolódnak el a korábban rasszista és antiszemita kijelentéseket tevő jobbikos Bíró Lászlótól, akit a balliberális szivárványkoalíció közösen indít az október 11-i időközi parlamenti választáson Borsod megye 6-os számú egyéni választókerületében. Lapunknak nyilatkozva Tamás Gáspár Miklós filozófus is bírálta a zsidózó-cigányozó jelöltet: „Azt reméltem, hogy miután a Jobbik technikai okokból nem jelölheti Bíró Lászlót az időközin, a többi ellenzéki párt kihasználja ezt az alkalmat, és visszalépteti őt. Érthetetlen, hogy miért nem tették meg eddig; tűrhetetlen, hogy olyan ember, aki a Bíró által mondottakhoz hasonló cigányellenes és zsidóellenes ocsmányságokat beszél, olyan pártok színeiben indulhasson parlamenti választáson, amelyek magukat antirasszistának, demokratának és toleránsnak tekintik.”

Ha ez így marad – folytatta –, és Bíró Lászlót indítják, akkor azt javasolnám a szerencsi ellenzéki szavazóknak, hogy ne menjenek el szavazni. Evidenciának kellene lennie, hogy olyasvalaki ne lehessen képviselő a magyar Országgyűlésben és ne lehessen része a magyar politikának, aki éveken keresztül olyan meggyőződésben élt, mint Bíró László – fejtette ki Tamás Gáspár Miklós.

Emlékezetes: Bíró egyebek mellett tetűcsúszdásként beszélt a zsidókról, a magyar fővárost pedig Judapestnek nevezte, s úgy is fogalmazott, hogy a „Hasszánoktól és a Sztojkáktól” kell megvédeni az országot. Tény az is, hogy korábban a Magyar Gárda megyei szóvivője volt, s ebben a tisztségében olyan, egy közismert szélsőjobboldali portálon is idézett félelemkeltő kijelentéseket tett, mint „aki a gárda ellen van, az a haza ellen van”. A Bírótól elhatárolódók köre gyorsan bővül: elsőként Setét Jenő roma aktivista nevezte elfogadhatatlannak a jelölt kijelentéseit, majd mások mellett Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, valamint Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke is így tett. Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alapítója pedig egyenesen nácinak nevezte Bírót, és a párt nem is állt be mögé, hanem alternatív baloldali jelöltet állított vele szemben Tóth Ádám személyében, aki mostanra összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlásokat.

Figyelemre méltó, hogy a DK és testvérpártja, az MSZP feltűnő könnyedséggel siklott át a jobbikos politikus vállalhatatlan kijelentésein, bocsánatkérését pedig készségesen elfogadták. Sőt az ATV adásában Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke és Kunhalmi Ágnes választmányi elnök a többi baloldali párt nevében is azt hangoztatták, hogy fenntartják a jelölést, amennyiben a Jobbik nem lehet jelölő szervezet. Pikáns adalék, hogy

Bíró korábban Gyurcsány Ferencet szemkilövetőnek titulálta,

a felesége pedig egy 2014-es Facebook-bejegyzésében azzal népszerűsítette a Jobbikot: győzelmük esetén úgy váltanák le a kormányt, hogy Gyurcsányék se jönnének vissza.

Mint korábban megírtuk, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította, hogy a tiszaújvárosi választási bizottság jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot, mert a párt év elején megválasztott új elnöksége a mai napig nincs közhiteles nyilvántartásba véve, és a pártban jelenleg senkinek nincs aláírási joga. A Fővárosi Törvényszék lapunknak megküldött tájékoztatásából egyértelműen kiderül: az elhúzódó procedúra oka, hogy a bejegyzési kérelmet először hiányosan nyújtották be, ráadásul a Jobbik által indított másik eljárás is lassította a folyamatot. A bejegyzést elrendelő, július 7-i törvényszéki végzés pedig még azért nem jogerős, mert az ítélkezési szünet miatt nem telt le a 15 napos fellebbezési határidő.

A Jobbik és Jakab Péter pártelnök mindezt nem hajlandók tudomásul venni, és vállalni a felelősséget a hanyagságukért, inkább a Fideszt, a kormányt, a bíróságot, valamint az NVB-t okolják a kialakult helyzetért.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!