2023. 02. 07. Kedd Tódor, Rómeó napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Vörös csillaggal fognak majálisozni

Vörös csillaggal vonul fel május 1-jén a Munkáspárt 2006. Vajnai Attila szerint így szeretnék tesztelni az új büntetőtörvénykönyv-módosítást. Navracsics Tibor nemrégiben benyújtott javaslata ismét büntethetővé tenné az önkényuralmi jelképek viselését.

Rendőri intézkedés vörös csillag használata miatt: egy férfit tavaly novemberben állítottak elő, mert pólóján önkényuralmi jelképet viselt. Az Alkotmánybíróság április 30-ával semmisítette meg a jelképek tilalmáról szóló törvényrészt. A tervek szerint ennek ellenére május elsején nem lehet majd büntetlenül használni az ötágú csillagot, Navracsics Tibor ugyanis pénteken benyújtotta a Btk.-módosítást.

A javaslat a korábbiakhoz képest szűkebb körben állapítja meg, mikor lehet büntetni az önkényuralmi jelkép használatát: a dokumentum szerint júliusig – vagyis amíg a régi Btk. hatályban van – pénzbüntetést kap, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas módon viseli, terjeszti, vagy nagy nyilvánosság előtt használja a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot. Az új Btk. hatályba lépése után már elzárás is lehet a büntetés. A Munkáspárt 2006 képviselője azt mondta: ő akkor is vörös csillaggal fog majálisozni, ha addig a törvényt elfogadja a parlament. Vajnai Attila szerint ha a magyar bíróságok el is ítélik, a nemzetközi bíróságon végül felmentő ítélet születik, ahogy 2004-ben is.

„Május 1-jén leteszteljük, ha megszületik addigra a törvény, leteszteljük – közölte Vajnai Attila. – Mi a nemzetközi hagyományoknak megfelelően felvonulunk május 1-jén, és használni fogjuk a munkásmozgalmi jelképeket. Meggyőződésem, ha Magyarországon bárki is megpróbál minket elítélni, és sokan leszünk, szólok előre, akkor ugyanaz lesz a végeredménye a bírósági eljárásnak, mint Fratanoló János esetében – közölte a Munkáspárt 2006 elnöke.

Gúr MSZP-jelvényt fog kitűzni

Az MSZP csupán a sajtóból ismeri az új Btk.-módosítást, Gúr Nándor szerint egyéni felelősség, hogy ki milyen jelképpel tüntet. – Mindenki majd maga eldönti, hogy mit tűz ki magára, én az MSZP jelvényét fogom magamra tűzni – közölte Gúr Nándor, hozzátéve: és minden olyan jelképet, amely a demokráciát erősíti.

Húsvét miatt az Országgyűlés hétfőn és kedden nem ülésezik. A törvényjavaslatot így legkorábban április 8-tól tárgyalhatja a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A baloldali pártok szabadulnának a DK-tól és vezetőjétől

A baloldali pártok szabadulnának a DK-tól és vezetőjétől

Gyurcsány Ferenccel nem lehet összefogni - már ezt állítja a DK korábbi szövetségese, a Jobbik. Az MSZP antidemokratikusnak, a Momentum pedig hazugnak nevezte a pártot. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint azonban a korábbi összefogás többi pártja a Momentumon kívül nem tud alternatívát kínálni a választóknak, Gyurcsány Ferenc egyedül fogja leuralni a baloldalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!