2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

90 perc "szabadság" - A B-közép és a titkosszolgálat

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Vörös csillaggal fognak majálisozni

Vörös csillaggal vonul fel május 1-jén a Munkáspárt 2006. Vajnai Attila szerint így szeretnék tesztelni az új büntetőtörvénykönyv-módosítást. Navracsics Tibor nemrégiben benyújtott javaslata ismét büntethetővé tenné az önkényuralmi jelképek viselését.

Rendőri intézkedés vörös csillag használata miatt: egy férfit tavaly novemberben állítottak elő, mert pólóján önkényuralmi jelképet viselt. Az Alkotmánybíróság április 30-ával semmisítette meg a jelképek tilalmáról szóló törvényrészt. A tervek szerint ennek ellenére május elsején nem lehet majd büntetlenül használni az ötágú csillagot, Navracsics Tibor ugyanis pénteken benyújtotta a Btk.-módosítást.

A javaslat a korábbiakhoz képest szűkebb körben állapítja meg, mikor lehet büntetni az önkényuralmi jelkép használatát: a dokumentum szerint júliusig – vagyis amíg a régi Btk. hatályban van – pénzbüntetést kap, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas módon viseli, terjeszti, vagy nagy nyilvánosság előtt használja a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot. Az új Btk. hatályba lépése után már elzárás is lehet a büntetés. A Munkáspárt 2006 képviselője azt mondta: ő akkor is vörös csillaggal fog majálisozni, ha addig a törvényt elfogadja a parlament. Vajnai Attila szerint ha a magyar bíróságok el is ítélik, a nemzetközi bíróságon végül felmentő ítélet születik, ahogy 2004-ben is.

„Május 1-jén leteszteljük, ha megszületik addigra a törvény, leteszteljük – közölte Vajnai Attila. – Mi a nemzetközi hagyományoknak megfelelően felvonulunk május 1-jén, és használni fogjuk a munkásmozgalmi jelképeket. Meggyőződésem, ha Magyarországon bárki is megpróbál minket elítélni, és sokan leszünk, szólok előre, akkor ugyanaz lesz a végeredménye a bírósági eljárásnak, mint Fratanoló János esetében – közölte a Munkáspárt 2006 elnöke.

Gúr MSZP-jelvényt fog kitűzni

Az MSZP csupán a sajtóból ismeri az új Btk.-módosítást, Gúr Nándor szerint egyéni felelősség, hogy ki milyen jelképpel tüntet. – Mindenki majd maga eldönti, hogy mit tűz ki magára, én az MSZP jelvényét fogom magamra tűzni – közölte Gúr Nándor, hozzátéve: és minden olyan jelképet, amely a demokráciát erősíti.

Húsvét miatt az Országgyűlés hétfőn és kedden nem ülésezik. A törvényjavaslatot így legkorábban április 8-tól tárgyalhatja a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

„Ezt nem lehet feldolgozni” – 15 éve történt a tatárszentgyörgyi gyilkosság

„Ezt nem lehet feldolgozni” – 15 éve történt a tatárszentgyörgyi gyilkosság

A tatárszentgyörgyi romagyilkosságok 15 éve történtek. 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön felgyújtották egy roma család házát, két embert, egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát agyonlőtték. Akkor egy olyan eseménysorozat vette kezdetét, amely az egész országot megrázta. A tragikus évforduló kapcsán vendégünk volt Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.
Korányiék esete a 700 milliós „mikroadománnyal”

Korányiék esete a 700 milliós „mikroadománnyal”

Az elmúlt napokban megjelent videó új információkat kínál az Action for Democracy (A4D) tevékenységéről, valamint arról, hogy mekkora összegeket adományozott valójában Soros György a szervezetnek - számol be a Mandiner.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!